IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският пазар на труда е по-добре подготвен за COVID-19 от този на САЩ

Регулациите, ограничаващи европейските компании да съкращават свободно персонала, създават тежест за икономическия растеж, но я предпазват по време на кризи

08:49 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Моделът на европейския пазар на труда, според икономистите, разполага с потенциал да помогне на страните в континентална Европа да предотвратят по-големи загуби на работни места вследствие на пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

Докато в САЩ се опасяват от масови съкращения, анализаторите не подобна криза в заетостта и в еврозоната, където регулациите често затрудняват предприятията да съкращават работници, като в същото време насърчават тяхното задържане по време на кризи. Подобни разпоредби понякога се определят като спирачка за растежа, но избухването на коронавируса разкри техните добродетели.

„Европейският модел на пазара на труда - който има добре известни недостатъци в справянето със структурните промени - е по-здрав от американския по отношение на големи, но временни шокове като кризата с COVID-19“, пише в бележка икономистът на Goldman Sachs Group Inc. Ян Хациус.

Германия, Франция и Италия - които общо съставляват почти две трети от икономиката на еврозоната – разполагат със съществуващи мерки, които позволяват на работниците да получават заплата, докато временно са отстранени от работата. Въпросните страни отговориха на кризата чрез засилване на тези програми, обещавайки милиарди евро подкрепа за служителите. 

„Имам послание до бизнеса: Ако имате някакви затруднения, не уволнявайте хора“, заяви министърът на труда във Франция Мюриел Пенико през изминалата седмица по френската телевизия BFM TV. „Възстановяването ни ще бъде по-бързо и по-силно, ако не го направите“, подчерта още тя.

Германия също възприема този подход. Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че основната цел на правителството трябва да бъде намаляването на несигурността и „никоя здрава компания не трябва да фалира заради коронавируса, не трябва да се губи работа“.

Междувременно САЩ и Великобритания се опитват да ограничат удара от вируса върху работниците, с надеждата, че временното прекъсване няма да се прерасне в по-големи и устойчиви икономически щети.

Goldman Sach прогнозира увеличение на безработицата с 5,5 процентни пункта в САЩ, и по-малко от половината на това в Германия, която отдавна разполага със съществуваща мярка за принудителен отпуск на работниците.

„Точно този тип програма ни трябва в момента“, казва Лорънс Ейлс, професор по икономика в Carnegie Mellon University, Пенсилвания. „Обичайната критика към наличната програма е, че пречи на работниците да търсят алтернативна работа. Но сега сме блокирани, няма да излизате и да търсите друга работа. "

пазар пазар

Американската икономика все още остава пример за устойчивост и потентност.

След като пандемията премине, например, икономистите очакват по-бързо възстановяване на американската икономика в сравнение с тази в Европа. Bloomberg Economics прогнозира, че икономиката на САЩ ще се свие с 0,5% през 2020 г., което е много по-малко от 2-процентния спад, който се очаква за еврозоната.

Икономистите отдавна посочват липсата на гъвкавост на пазара на труда в Европа като една от причините икономиката ѝ да е по-малко динамична от тази в САЩ.

В скорошен доклад за глобалната конкурентоспособност Световният икономически форум класира САЩ на трето място по гъвкавост по отношение на пазара на труда. Германия зае 18-та позиция, Франция - 35-та, а Испания - 58-о място.

Но това, което обикновено се възприема като слабост, в момента се разглежда като силна страна.

Франция опрости процеса на компаниите да получат държавно финансиране за персонала и също така повиши тавана на заплатите. Италия значително разшири собствената си програма, за да вкара в нея и компаниите с по-малко от пет служители.

Германското правителство е предоставило плащания за временно наети служители и намали изискванията за това каква част от работната сила на дадена компания трябва да бъде засегната, преди тя да може да кандидатства за субсидии за заплати. В края на миналата седмица агенцията по труда регистрира 76 700 молби за отпуск, като правителството очаква да бъдат засегнати около 2,2 млн. души през тази година, според германския вестник Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още