IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната стъпка на Фед - неограничено количествено облекчаване

Централната банка се превърна в купувач от последна инстанция на американските облигационни пазари

20:30 | 24.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Огромните и понастоящем нефункционални пазари за американски ДЦК, ипотеки и корпоративни облигации сега имат своя купувач от последна инстанция - Федералният резерв, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

От големия срив на фондовата борса през 1987 г. инвеститорите станаха зависими от централната банка на САЩ, която се притича на помощ на финансовите пазари, когато те изпаднат в затруднение. Сега Фед е напълно ангажиран, като в понеделник обяви редица нови инициативи, замислени да осигурят време на изтощената финансова система. Съдейки по Фед досега системата не бе в състояние да издържи на ескалираща пандемия, която изправя американската икономика пред най-големия удар за растежа след 30-те години на миналия век.

След като не успя да успокои ситуацията през миналата седмица с разширяване на програмата си за количествено облекчаване (QE), Федералният резерв вдигна мизата неимоверно. “QE до безкрайност” под формата на неограничено купуване на ДЦК и обезпечени с ипотека ценни книжа е само един аспект на новия подход. 

Друга забележителна мярка е навлизането на Фед при облигациите от инвестиционен клас, като централната банка стартира механизъм, който ще даде възможност за закупуване на вече емитиран корпоративен дълг с матуритет под пет години, както и на борсово търгувани фондове, които проследяват този сектор. Друг механизъм ще подкрепя новите продажби на облигации и заеми от компании с кредитен рейтинг от инвестиционен клас. Един начин да се погледне на това е да се отбележи, че Фед се присъединява към Японската централна банка, Европейската централна банка и Английската централна банка в подкрепа на кредитните пазари. Погледнато по друг начин, Федералният резерв усложнява всяка бъдеща стратегия за излизане и удължава наследството на изкривени рискови премии на пазарите, получено от кризата с Lehman Brothers. 

Но може би сега не е моментът да се заяждаме с наследствата, докато пандемията бушува. Закупуването на корпоративен дълг от Фед има за цел да предотврати по-дълбок и продължителен срив, пред който е изправена икономика в състояние на летаргия. Силно задлъжнелият корпоративен сектор в САЩ, подхранван от целите на политиката на Фед след последната криза, е лишен от растеж на печалбите и паричните потоци за неопределен период. Това е движено от компании, опериращи в секторите на пътуванията, отдиха, ресторантьорството и търговия на дребно, като поставя основата за задълбочаване на настоящия макроикономически шок.

През последните седмици кредитните рискови премии рязко се повишиха, засягайки много инвеститори, като същевременно попречиха на заемателите от по-ниско качество да рефинансират падежиращите си дългове под формата на търговски книжа и корпоративни облигации. Загубите за много фонд мениджъри нарастват, докато борсово търгуваните фондове станаха силно волатилни и нефункционални. Междувременно на пазара на американски ДЦК, когато ликвидността пресъхне, условията за корпоративния кредит стават още по-стресирани, засилвайки разпродажбите на пожар, тъй като инвеститорите се втурват към изход и се стремят да кешират на всяка цена.

Агресивното разширяване на QE от Фед се очерта след избухването на пазарните сътресения преди малко повече от месец. Някои отдавна твърдят, че неограниченото количествено облекчаване е вероятно последната стъпка, след като изглежда тази политиката се превърна в постоянна характеристика на инструментариума на Фед вследствие на финансовата криза.

Политиката за потискане на доходността по дългосрочните ДЦК - и като следствие на по-широката пазарна волатилност - беше прокарана като временна мярка през 2009 г. Но оттогава тя се превърна в обичайна практика за Фед и други водещи централни банки. Усилията на Фед да повиши скромно лихвените проценти и да ореже баланса си бяха прекратени, след като в края на 2018 г. настъпиха тежки пазарни сътресения, хвърляйки дебела сянка върху доверието на бизнеса и потребителите. Финансовата система, пълна с дългове, не беше в състояние да се справи дори с леко покачване на доходността на ДЦК тогава.

Сега още по-задлъжнелият корпоративен сектор е изправен пред интензивен натиск - докато преминаването на пика в разпространението на коронавируса не позволи на икономиката да започне да се възстановява, освобождавайки паричните потоци и стимулирайки печалбите до известна степен. Свръх ниските разходи по заемите от последните години гарантираха на компаниите, че могат да използват кредитните пазари за финансиране на програми за усилено изкупуване на акции, които облагодетелстваха корпоративните ръководители. Поради неспособността да се заделят пари за лоши дни много компании сега разчитат на помощ от данъкоплатците.

Новият набор от мерки на Фед също така означава, че балансът на централната банка ще се увеличи значително, след като Федералният резерв се утвърди като купувач от последна инстанция на облигационните пазарите. Инвеститорите не трябва да очакват никакво свиване скоро, като се има предвид мащабът на дълговата експанзия след 2009 г.

Те не трябва да изключват и допълнителни мерки за подкрепа, ако пазарите останат нестабилни и трудни за търгуване. Макар намесата на Фед да стимулира някои области на американския кредитен пазар в понеделник, акциите бяха потиснати, отразявайки другата текуща политика - преговорите за фискален отговор на икономическите ефекти от здравната криза в размер на 2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 3 години
Толкова време се чудех защо така неистово изкупуваме тоалетната хартия, а то ето защо било за да можем да се облекчаваме неограничено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 4 години
Наливай баце... мандра без дъно... да видим кой ше плаща накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrаkov1982
преди 4 години
Никакви действия на ФЕД няма да помогнат, кеша ще е ЦАР!!! Предстои яка дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Давай... печатай на воля. Ратия за банкноти има колко сакаш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още