IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на карантината в САЩ може да има обратен ефект

Пазарите ще реагират зле, защото знаят, че този подход не работи, смята главният инвестиционен директор на Merk Investments

19:40 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да възстанови бързо икономическата активност, въпреки признаците, че коронавирусът все още се разпространява в страната, може да предизвика обратна реакция, ако смъртността се повиши, смятат някои инвеститори, цитирани от Ройтерс.

Тръмп заяви в понеделник: "ние ще вземем решение по кой път искаме да вървим" след 15-дневния период на изолация, който ще продължи до края на месеца.

Новините, че Тръмп ще позволи американската икономика да се върне към операциите си от преди коронавируса, не се приемат добре от инвеститорите, които остават разтревожени от несигурната около икономическото влияние на коронавируса, заяви Аксел Мерк, главен инвестиционен директор на Merk Investments.

"Пазарите ще реагират зле, защото знаят, че този подход не работи", каза Мерк.

Първоначалните оценки за икономическото влияние на пандемията станаха все по-мрачни през последните дни.

„Безработицата в САЩ може да достигне 30%, а  производството може да спадне на половина през второто тримесечие“, заяви управителят на клона на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард.

Дженифър Плайн от Cambridge Trust заяви от своя страна, че все още е твърде рано да се обмисля възобновяване на икономическата активност.

„Тъй като ние едва започваме да поставяме по строги ограничения, трябва да изчакаме известно време, докато разпространението на вируса намалее“, каза той.

Изследване от 16 март на Imperial College в Лондон прогнозира, че жертвите на заразата в САЩ ще бъдат 2,2 милиона души, като капацитетът на оборудването ще бъде надвишен още през втората седмица на април.

Икономисти от Northwestern University и Berlin’s Freie University са преценили, че „оптималната политика на ограничаване“ на заразата в САЩ ще задълбочи последващата рецесия, но ще спаси 600 000 живота.

Елис Файфър, пазарен стратег в Raymond James in Memphis, заяви, че въпросът дали е време да бъде прекратена изолацията е много сложен.

„Наистина е трудно да определим кое струва повече“, каза Файфър. Като цяло той е по-склонен да следва съветите на експерти в областта на общественото здраве като Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, които до голяма степен се застъпват за повече ограничения.

В интервю от миналата седмица управителят на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин заяви, че всеки призив към опит за възобновяване на нормалната икономическа активност ще зависи от проучванията за това колко бързо могат предприятията да гарантират безопасността на своите служители и клиентите.

Някой анализатори от своя страна се застъпват за по-бързото възстановяване на икономическата активност. „Оставяте САЩ затворен за още 60 дни и може да нямате икономика или здравеопазване“, заяви Джон Лекас от Leader Capital.

Роб Арнот, основател на Research Affiliates, заяви, че загубата на работни места и други икономически затруднения, които могат да произтекат от изолацията или предприемането на  други мерки, потенциално могат да бъдат по-вредни от самия вирус.

Грегъри Дако, главен икономист от Oxford Economics, каза, че дори да бъде премахната изолацията, „бизнесът и домакинствата ще останат много предпазливи, а финансовото посредничество ще остане под напрежение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още