IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не Китай, а свободните държави ще ни избавят от кризата с коронавируса

Необходими са прозрачни и динамични икономически и политически системи, за да се спечели борбата срещу пандемията и да се стимулира възстановяването

09:05 | 26.03.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Пандемията от коронавирус предизвика някаква странна завист към китайския авторитаризъм, пише за Wall Street Journal Джон Уолтърс, главен оперативен директор на Hudson Institute.

„Пред лицето на неизвестен досега вирус Китай противопостави може би най-амбициозното, скоростно и агресивно усилие за ограничавване на зараза в историята“, посочва се в доклад на Световната здравна организация на 28 февруари. Аргументът е, че неограничената власт на китайското правителство е основна причина страната успешно да забави - и може би дори да спре - вътрешното предаване на вируса. Някои коментатори дори твърдят, че Китай ще излезе от кризата като по-голяма глобална сила и че САЩ ще се нуждаят от помощта му, за да се възстановят.

Тези твърдения са подвеждащи. Може да се каже, че нито Китай, нито неговият стил на авторитарно управление ще помогнат на Америка да преодолее кризата, да възстанови икономическия си растеж и да защити гражданите от инфекциозни заболявания.

Първият случай на новия коронавирус в Китай може да се проследи до 17 ноември, според правителствените данни, за които свидетелства South China Morning Post. Нови случаи са докладвани от здравните власти всеки ден след това през ноември. Вместо да споделят тази информация със света, ръководителите на Китайската комунистическа партия потискаха разкритията и дори наказваха лекарите, които първи ги докладваха.

Ли Уънлян предупреди своите колеги доктори в края на декември за ново заболяване, което прилича на SARS (острият респираторен синдром). Той бе порицан от китайската полиция, обвинен в „правенето на неверни коментари“, които „силно нарушават обществения ред“, и принуден да признае „незаконното си поведение“. След това Ли се зарази от коронавируса и почина на 7 февруари на 33 години.

Потулването на болестта от Китай имаше глобални последици. Загубено бе ценно време, през което правителствата можеха да изолират хора, рискуващи да разпространят заразата от нейния епицентър в Ухан, да разработят капацитет за тестване и лечение, и да подготвят гражданите да вземат предпазни мерки за защита. Китай компрометира способността на света да реагира на смъртоносния вирус. Резултатът е най-опасната глобална пандемия от един век насам.

Тази криза също така разкри пропуски в американската политика. САЩ трябва да преосмислят своята зависимост от основни медицински потребности, произвеждани в чужбина. Биозащитата е ключов компонент на националната сигурност. САЩ трябва да въведат повече технологии - включително картографиране в реално време и изкуствен интелект - за проследяване на болести преди следващата голяма епидемия. Американските властници също трябва да продължат да говорят истината за това кой ще помогне на света да преодолее тази криза. Това няма да е комунистическата партия на Китай.

Докато учени от цял ​​свят, включително Китай, работят с бясна скорост, за да разработят ваксина за коронавируса, Китайската комунистическа партия продължава да сее семената на разделението и дезинформацията в световен мащаб. Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен, чийто акаунт в Twitter е абсурден източник на пропаганда, обвини американските военни през февруари, че са довели коронавируса в Ухан.

Наскоро Китай обяви, че прогонва повечето репортери на WSJ, New York Times и Washington Post, много от които направиха героични фронтови репортажи за коронавируса. Това не са действия на глобален лидер.

Вероятно свободните нации по света, с тяхната ненадмината способност за научни иновации, ще са тези, които ще разработят лечение, ваксина и нови средства за спиране на епидемията. И можем да сме сигурни, че те бързо ще споделят тези новости със света. По подобен начин свободните икономики, с техния капацитет за обновяване и растеж, ще върнат просперитета, след като кризата отшуми. Можем да очакваме, че свободните държави, водени от САЩ, ще станат много по-силни от Китай.

Джон Лий от Hudson документира в два неотдавнашни доклада как китайската икономика се е забавяла още преди тази глобална криза поради хронични, политически насочени свръх инвестиции. Това все още заплашва платежоспособността на прекомерно задлъжнелите местни власти в Китай. Не забравяйте също защо Китай краде интелектуална собственост: защото не може да осъществи иновации в мащаба, в който го прави американската икономика.

Необходими са свободни, прозрачни и динамични икономически и политически системи, за да се спечели борбата срещу коронавируса и да се стимулира възстановяването. Ето защо САЩ ще останат най-важният световен лидер. Не очаквайте скоро комунистически Китай да предложи значима помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 2
0
преди 4 години
Този вирус е тип грип/или нещо от този сорт/.Самият коронавирус е известен от няколко години,новото е,че нов щам.Трябва технологично време да се осъсзнае вредата му.макар,че за мен всичко е цирк/.Така,че китайците не са се забавели с оповестяването му.Бъди сигурен,че скоро ще има холивутски блок бастър как Америка спасява света от коронавируса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Тук не става дума за по авторитарни държави или за по либерални, а по скоро за това как успяват да се справят с проблема отделните държави. Едни повече едни по малко затова и сравненията са по скоро неуместни.Например Китай и Русия, които са смятани за по авторитарни се справят доста по добре с проблема, отколкото например Испания, Италия и САЩ. Както и обратното например Иран изобщо не се справя като авторитарна държава, както доста на брой либерални (Виж цяла Европа). Всичко е въпрос на разбирането на проблема и самите системи на държавите с предприемането на адекватни или не толкова адекватни мерки, които предприемат самите държави. Както и системите им на здравеопазване. Държавите, който не се справят с проблема, доказват едно нещо. Неграмотно управление и некомпетентност. Което донякъде е и показател за това колко е компетентно и управлението им и при нормални обстоятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
"Просълзих се от тази пространствена реч, завих се с американското знаме и си пуснах химна на САЩ."++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
ivanrog
преди 4 години
Наистина ли вярвате, че основната причина е потулването от Китай? Ех това потулване, хайде хипотетично да си представим, че на ден 1 бяха обявили, че има нова болест, как щеше да реагира света, все си мисля, че както и сега - "глупости", "голям зор", "да се оправят тия". Върнете се само 2 месеца назад и вижте реакциите по темата - проблема вече беше малко по-голям в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Не говори добре за теб факта, че си се завил с американското знаме. Отвиваш се от руското и моментално с американското? И защо не прочете, че основната причина за пандемията е потулването на болестта от китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
george353
преди 4 години
"Свободните" държави ще го отнесат болезнено. Да си смъртен не е въпрос на личен избор и политическа система. В крайна сметка едните решават проблема, не е важно как, и резултатите са налице, а другите не. Не искам да сме Китай, но това си има своята цена която може и да не може да платим. В крайна сметка по-приспособимите оцеляват, а кои са те тепърва предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ivanrog
преди 4 години
Защо винаги, когато става дума за авторитарни/демократични общества и как се справили с проблема се забравя за Иран и Сингапур, Корея, Япония. Нима Иран не е авторитарна държава и все още не може да се справи, а може би Япония и тя е силно авторитарна и за това се справя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Achtung
преди 4 години
Просълзих се от тази пространствена реч, завих се с американското знаме и си пуснах химна на САЩ. Икономиката на Китай се била забавяла и преди вируса и била потънала в дългове, то същото важи и за запада, Само в щата Ню Йорк с население под 20 млн души, вече има 33 000 заразени, остана само надеждата първи да разработят лекарство или ваксина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още