IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалните стимули на САЩ оскъпиха петрола*

Въпреки това страховете за слабото търсене и повишеното предлагане продължават да оказват своето влияние

09:18 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават за трета поредна сесия в сряда, след като Вашингтон одобри мащабен пакет от фискални стимули за овладяване на икономическото влияние на пандемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва със 79 цента, или 2,91%, до ниво от 27,49 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 24,93 долара за барел, което е повишение от 92 цента, или 3,83%.

Белият дом и Сенатът постигнаха рано сутринта в сряда съгласие по пакета от стимули в размер на 2 трлн. долара.

Все пак търсенето на петролни продукти, особено на реактивно гориво, намалява в световен мащаб, тъй като все повече правителства обявяват национални блокади, за да ограничат разпространението на коронавируса, а това натежава над цените на петрола.

„Ще бъде трудно да се повиши търсенето, ако много страни обявят блокади и полетите останат спрени“, коментират анализатори от ANZ.

„Заплахите за увеличаване на доставките от страна на ОПЕК и Русия са другите рискове за пазара“, добавят те. По-рано този месец държавите от Организацията на страните износителки на петрол и Москва не успяха да задълбочат и удължат срока по споразумението си за съкращаване на добива след края на март.

От Американския петролен институт съобщиха във вторник, че запасите от суров петрол на САЩ са спаднали с 1,25 милиона барела през изминалата седмица. От друга страна, седмичният доклад за суровинните запаси на страната на Администрацията за енергийна информация трябва да бъде публикуван в 15:30 ч. българско време в сряда.

Цената на златото бележи ръст от 0,76% до ниво от 1672,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още