IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на Олимпиадата ще струва скъпо на Олимпийското село

След края на събитието жилищата на спортистите трябва да бъдат превърнати в хиляди луксозни апартаменти

13:41 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Отлагането на Олимпийските игри в Токио е преди всичко спортно предизвикателство, което обаче поставя и редица икономически въпроси. На първо място какво е бъдещето на Олимпийското село? Това в японската столица се състои от 21 кули от 14 до 18 етажа и е построено на терен с висока стойност, откриващ гледка към Токийския залив и Моста на дъгата, пише френският вестник Le Figaro.

След края на състезанията Олимпийското село трябва да бъде превърнато в хиляди луксозни апартаменти, които ще бъдат препродадени или отдадени под наем. Според строителни предприемачи 4145 апартамента с две до четири стаи трябва да бъдат продадени на цени от 450 хил. евро до 1,92 млн. евро.

Първата партида от 940 жилища, обявени за продажба още през лятото на 2019 г., вече е почти разпродадена, съобщават местните медии. Хората са били привлечени от локацията на апартаментите и близостта до училища, паркове и магазини, предвидени в проекта.

В описанието на жилищата има и по-неочаквани елементи. „Апартаментите разполагат с по-високи тавани от обичайното, за да приемат високи спортисти, а коридорите и холовете са по-големи, отколкото при класическите жилища“, гласи една от обявите. Освен това апартаментите са значително по-просторни от средностатистическите в Япония с площ от 66 до 152 кв. м.

Но макар предварителните продажби да се развиват добре, отлагането на Олимпийските игри ще усложни обстановката. Жилищата трябва приемат първите си обитатели още през 2022 г., но пренасрочването на Олимпиадата ще забави преустройството на обекта и ще донесе голяма несигурност за вече подписаните договори за собственост.

Още от миналата седмица японските пазари бяха разтревожени за стойността на недвижимите имоти, включени в тези програми. Редица анализатори, цитирани от японски икономически издания, счетоха, че коронавирусът ще окаже трайно въздействие върху пазара на недвижими имоти, който вероятно няма да успее да избяга от корекция на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още