IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Държавата може и да прибегне до теглене на заем

Не може да се мисли за отлагане на плащания на данъци и осигуровки на едва десетия ден от извънредното положение, твърди вицепремиерът

10:10 | 25.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Държавата може и да прибегне до теглене на заем. Това призна в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче уточни, че все още е рано да се говори за подобна мярка. "Можем да генерираме дълг, но това е стъпка, към която не прибягваме автоматично. Най-важното за нас в момента е да покрием всички хипотези в настоящата ситуация", обясни вицепремиерът.

"В такава ситуация е важно за нас да покрием всички хипотези. Ако някой е освободен от работа, по общия ред ще отиде на борсата. Ако някой е опитал да съхрани персонала си, сработва системата 60-40", обясни още той. 

По отношение на ставката по ДДС, за която от години упорито се призовава да бъде намалена, а в условията на икономическа криза все по-често различни бизнеси настояват за подобна стъпка, Дончев бе категоричен, че това не би подкрепило потребителите. „Подобна мярка би облекчила предприемачите и търговците“, каза той, с което сложи край на темата.

Той добави още, че не може да се мисли за отлагане на плащания на данъци и осигуровки на „едва десетия ден от извънредното положение”.

Дончев акцентира, че огласените вчера мерки са едва начални мерки за кризата и увери, че впоследствие ще се търсят и други варианти. „Нужно е обаче да мине време, да се видят реалните отражения на здравната криза върху икономиката. А и никой не знае колко ще продължи кризата”, посочи вицепремиерът.  

Той разкри, че се надява до няколко дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост.  “Да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, уточни той. По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, а държавата е редно да помогне. „Парите, които пренасочваме, са 600 милиона лева, но при нужда ще стигнат милиард", коментира още Томислав Дончев.

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, обясни вицепремиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Kolaicho
преди 4 години
Абе Дончо - какви кредити.... Нали миналата година бяхме на плюс 2.5 милиарда лева....Какви ти заеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още