IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

10:38 | 26.03.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ако е вярно, че новият коронавирус ще убие милиони без инструкции за стоене вкъщи и карантини, тогава извънредните мерки, които се предприемат в градовете и щатите на Америка, със сигурност са оправдани. Но има малко доказателства, които да потвърждават това предположение, като прогнозите за смъртността вероятно са надценени неимоверно, пишат за Wall Street Journal д-р Ерън Бендейвид и д-р Джей Батачаря, професори по медицина в Станфордския университет.

Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността - 2% до 4% от хората с потвърден вирус са починали, според Световната здравна организация и други институции. Така че ако 100 милиона американци в крайна сметка се заразят, от 2 до 4 милиона биха могли да умрат. Двамата автори на анализа вярват, че тази оценка е дълбоко погрешна. Истинската смъртност е частта от заразените, които умират, а не от идентифицираните случаи.

Второто съотношение е подвеждащо поради отклоненията при тестването. Степента на отклонение е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени. Но тя може да прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и такава, която убива 2 милиона. Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на докладваните случаи, тогава истинската смъртност е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

Извадки от населението в Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На или около 31 януари държавите изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха поставени под карантина. След 14 дни процентът на положителните случаи бе 0,9%. Ако това съотношение е преобладавало в голям Ухан на 31 януари, то с население от около 20 милиона този регион е имал 178 000 инфекции, около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. В такъв случай коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от оценките въз основа на докладваните случаи.

Да разгледаме североизточния италиански град Во, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките му 3 300 души са били тествани за коронавирус, като 90 са дали положителни проби, т.е. разпространението е 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция с население от 955 000 дава 26 000 инфекции, докато реално всъщност са били регистрирани 198 случая. Това е повече от 130 пъти над действително съобщените случаи. Тъй като 8% смъртност в Италия е получена от потвърдените случаи, реалната такава може би е по-близо до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Достоверно е делът на заразеното население в САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките за Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.

Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 4 години
Просто моето твърдение е обратно на вашето , вие използвате голямата група хора който прекарват без симптомно или с леки последици и това смъква средният % на усложнения и смъртност , но ако се отделят спеифичните групи ще видите една доста по интересна картина . Те затова и се учи медицинска статистика . Това което отличава Българи поне засега е че се слушат професионалистите в областта на епидимиологията а не се заляга на популизма Модела е следния откриват се 20 % от заболелите , от откритите 20 % имат нужда от хоспитализаия . От хоспитализираните за сега смъртността е около 7 % . Имате бройката на населението , можете и сам да си направите аритметиките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Каква според вас е смъртността във възрастовата група 80+ с и без наличие на корона вирус? За сведение, средната продължителност на живота в Италия е около 82 години, средната възраст на обявените за починали от короната е около 80 години. За да изчислим смъртността ни трябва и общия брой заразени, за който знаем само че е в пъти по-висок от обявения официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Violator
преди 4 години
Да, заразените със сигурност са повече от установените, а оттам и смъртността явно е завишена - това става ясно дори само като погледнем, че процентът на децата сред установените случаи е почти нулев, защото явно те масово изкарват заболяването без симптоми и никой не ги тества, а всички знаем, че при децата заразите се разпростират най-лесно. Но фактът, че болниците в най-пострадалите региони са тотално претъпкани (Китай се наложи да строят нови болници, болни биват настанявани в зали, палатки и т.н.) показва, че този вирус не е безобиден за здравните системи, както сезонния грип в общи линии и ако не бъдат взети превантивни мерки и го оставим да се разпространи свободно както грипа, колапсът е гарантиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
nkavrаkov1982
преди 4 години
https://***.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.htmlслучайно съвпадение на имената не съм аз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 4 години
Айде да не се правим всички на епидимиолози ? Това което съм написал е АКО НЯМА ЗДРАВНИ ГРИЖИ . Освен това смъртността е съсредоточена в определена възрастова група и ако сметнем в нея колко е като % , ще те заболи главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
nkavrаkov1982
преди 4 години
Това не е вярно. https://***.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrаkov1982
преди 4 години
Народа скоро ще се усети и ще хване сопата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Ех, трябваше да изчакате с тази статия и да не разваляте истерията, докато акциите не паднат още малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 4 години
"смътността скача до 10 % та и нагоре" Стига писахте глупости. Прости сметки показват, че дори в изнгемогваща Италия смъртността е под 1%. Колко точно десетини или стотни от процента, няма кой да ни каже в момента - липсват надеждни данни. Разбира се, всяка смърт е лична трагедия, но личните трагедии ще станат милиони и милиарди ако продължим с лека да ръсим глупости и да паникьосваме популацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 4 години
тоя вирус сме го виждАли , глад и въшки едри - нема да ни е сефте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още