IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо правителствата да не издадат „Корона облигации”?

Така всеки ще може да даде своя принос за справянето с кризата, твърди Джъстин Ъкуорт-Стюърт, съосновател на Seven Investment Management

14:48 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Правителствата по света обявяват война на коронавируса с големи базуки от стимули, все по-строги ограничения върху свободата ни на движение и обещанието за подкрепа на заплатите на милиони засегнати работници. Могат да се направят множество паралели с военното време. Както при всяка война става въпрос за човешки животи. На първа линия нашите спешни служби се сражават, като вършат просто изумителна работа от наше име. Мерките за забавяне разпространението на вируса засягат ежедневието на абсолютно всички. Освен подчиняването на тези жизненоважни инструкции от властите, какво друго можем да направим, за да помогнем, пише в анализ за Financial Times Джъстин Ъкуорт-Стюърт, съосновател на Seven Investment Management.

Сега е моментът нашия често обслужващ самите нас финансов свят да бъде по-изобретателен - нацията ни от частни инвеститори може да даде ценен принос.

Хрумна ми една идея, която бих искала да обсъдя с всички вас. Може ли правителството на Великобритания да започне да продава „Корона облигации“, за да финансира справянето с този вирус и да подкрепи възстановяването на нашата икономика?

В несигурни времена като тези, често е успокояващо да погледнем назад към историята на предишни катаклизми, през които нацията е преминавала, като ни е направлявала успешно.

Заемането в голям мащаб почти винаги е отговорът. Все още не знаем колко ще струват действията за подпомагане на бизнеса и работниците, обявени досега от финансовия министър Риши Сунак. Ще отнеме много години, докато стане ясно каква е сметката, да не говорим кога ще бъде платена.

Преди речта на министъра относно бюджета (толкова далечен спомен!) съотношението дълг/БВП на Обединеното кралство беше около 80 на сто. Тази цифра ще стане значително по-висока, но няма да надхвърли 200 процента, каквато е била в края на Наполеоновите войни, когато последният полъх на барут се е разнесъл сред бойното поле на Ватерло.

Правителството трябваше да намери път през тази ситуация и го направи по възхитителен начин без да просрочва своите дългове.

Всички ще си спомним от филмите за войната онези известни плакати с войници и мускулести жени, чиито мъже са на фронта, които отправят емоционален призив към гражданите да дадат своята дан. Купувайте военни облигации - това е ваше патриотично задължение!

Реклама от 1917 г. за облигации, продавани по време на Първата световна война, призоваваше частните инвеститори: „Ако не можете да се биете, можете да помогнете на страната си, като инвестирате всичко, което можете в ДЦК с купон от 5%... за разлика от войника инвеститорът не рискува."

Защо да не направим същото сега и да насърчим правителството да издаде „Корона облигации” в опит не само да си помогне в оказването на огромната финансова подкрепа, но и да позволи на инвеститорите да се включат и да почувстват, че "дават своя принос"?

Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още