IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата увеличи акционерния капитал на ББР със 700 млн. лева

С паричната вноска ще се изпълнят мерки за подпомагане на икономиката чрез портфейлни гаранции към банките във връзка с епидемията от COVID-19

15:24 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Правителството прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на „Българска банка за развитие" АД чрез парични вноски на обща стойност до 700 млн. лева, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Средствата от увеличаването на капитала на ББР ще се използват за изпълнение на мерки за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, в които влизат издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период, при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай.

Meрките, които ще предприеме ББР, имат за цел да осигурят достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малките и средните предприятия, засегнати от пандемията на COVID-19.

От правителството се надяват с тях да се намалят до минимум рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

Както първоначално беше обявено от правителството, очаква се с 500 млн. лв. да се капитализира Българската банка за развитие за портфейлни гаранции към търговските банки.

Допълнителният ресурс от 200 млн. лв. беше анонсиран от премиера Бойко Борисов вчера, когато беше обявен и пакетът от икономически мерки, които да подпомогнат бизнеса и гражданите в създалата се ситуация вследствие на извънредното положение.

През ББР средствата ще бъдат насочени към търговските банки за безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер на до 1500 лв. Заемите ще се получават срещу трудов договор само от хора, които са в неплатен отпуск заради прекратяване дейността на работодателя.

Така общата сума, с която ще бъде капитализирана ББР, одобрена от министрите днес, нараства до 700 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още