IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 българи са се върнали в страната за последните две седмици

180 души от Испания чакат възможност да се приберат, твърди зам.-министърът на външните работи Петко Дойков

11:09 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Близо 500 български граждани са се върнали в страната със съдействието на МВнР за последните две седмици. Това каза в bTV зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той обясни още, че се поддържа непрекъсната връзка с българските мисии зад граница, като идеята е да бъде осъществена връзка с други българи, които искат да се върнат. “Има и туристи, има и граждани, които са на обучение, които работят“, посочи Дойков

Голяма част от туристическите ни групи вече са прибрани, но има и изключения. Утре се очаква да пристигнат пет човека от Филипините. Те са били част от по-голяма група, която е заминала преди да се разгърне кризата с коронавируса.

Придвижват се и нещата за прибирането на 11 българи от Сенегал, които са били изпратени по работа, каза още заместник-министъра на външните работи. 

Той посочи, че 180 души от Испания също чакат възможност да се приберат. Сред тях има студенти, които са заминали по програмата „Еразъм“, но впоследствие тя е била отменена.

Относно колоната от камиони до границата с Турция, Дойков увери, че се работи с всички ангажирани институции, както и с турската страна, за да не се стигне до хуманитарна криза.

По непотвърдена информация, се очаква на ГКПП "Капитан Андреево" днес да пристигне премиерът Бойко Борисов. 
Доброволци раздават провизии и защитни средства на водачите, които стоят дни на ред на опашка, за да преминат в Турция.

Някои от шофьорите прекарват по 2-3 дни, преди да успеят да преминат през пункта. Добрата новина е, че в днешния ден опашката вече не е 50, а 15 км, съобщава БНТ. Повече от 1100 тира са обработени през последното денонощие.

Припомняме още, че здравният министър Кирил Ананиев отмени вчера издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от определени държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още