IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението на германските износители спада до най-ниското ниво от 2009 г.

Това е най-резкият спад на показателя от обединението на Западна и Източна Германия

11:04 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Настроението на германските износители се понижава до най-ниското си ниво от времето на световната финансова криза, показва проучване на института Ifo в четвъртък (26 март), което подчертава трудните времена, настъпили за производителите в най-голямата европейска икономика на фона на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс. 

Базираният в Мюнхен икономически институт посочва, че очакванията за износ през март са паднали до -19,8 пункта от -1,1 за февруари, достигайки най-ниското си ниво от май 2009 г. Това е и най-големият спад след обединението на Западна и Източна Германия преди три десетилетия.

„Пандемията от коронавирус действа като спирачка за световната търговия", заяви ръководителят на Ifo Клеменс Фюст. „Транснационалната логистика ще стане по-трудна. Като експортна страна Германия е особено засегната“, добави той.

Ifo заяви в сряда, че германската икономика може да се свие с до 20% през тази година, като правителството на канцлера Ангела Меркел иска да предотврати подобна възможност чрез пакет от стимули за 750 млрд. евро (820 млрд. долара).

Проучването показа, че перспективите са помрачени за всички производствени сектори, особено за автомобилния сектор, който очаква значителен спад при износа.

Производителите на електрическо оборудване и химическата промишленост очакват умерен спад на износа, посочват от Ifo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още