IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът от САЩ към ЕС за 2019 г. надминава три пъти този за Китай

Според доклада "Трансатлантическата икономика 2020“ през 2019 г. 50% от чуждестранните инвестиции в САЩ са дошли от Европа

13:30 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Износът на американски стоки за Европейския съюз (ЕС) възлиза на 337 млрд. долара през 2019 г., което е увеличение с 6% спрямо предходната година, според доклада „Трансатлантическата икономика 2020“. Американският износ за ЕС е три пъти по-голям от обема, изнесен за Китай, съобщава Euractiv.

Докладът „Трансатлантическата икономика“ е годишно проучване, фокусирано върху търговията и инвестициите между САЩ и Европа. Изданието за 2020 г. е публикувано в четвъртък (26 март) от Даниел С. Хамилтън и Джоузеф П. Куилан от Института за външна политика към университета „Джон Хопкинс“.

Въпреки че някои национални икономики преминават през протекционистки момент - тук можем да цитираме известния лозунг на Доналд Тръмп „Америка на първо място“, отношенията с други страни продължават да бъдат основен фактор за развитието на икономиките. Значението на отношенията между Европа и САЩ, внимателно наблюдавани от Пекин, е пример за това. 

Докладът коментира търговските преговори на САЩ както с Китай, така и с Европа. Администрацията на Тръмп по-рано даде приоритет за постигане на споразумение с Пекин, за да намали огромния търговски дефицит с Китай. Само че преговорите бяха прекъснати от пандемията от COVID-19.

Докладът показва, че през 2019 г. САЩ са внесли стоки от ЕС на стойност 515 млрд. долара, подчертавайки все още наличния „значителен дефицит на САЩ“ с ЕС.

Според доклада през 2019 г. 50% от чуждестранните инвестиции в САЩ идват от Европа (125 млрд. долара). САЩ и Европа остават основен източник и дестинация за преки чуждестранни инвестиции.

По отношение на заетостта се изчислява, че през 2018 г. са създадени около 4,9 млн. нови работни места в Европа от американски компании. Великобритания (1,5 млн. работни места), Германия (710 хил. работни места) и Франция (500 хил. работни места) са страните, които се възползват най-много от американската инициатива. В САЩ европейските компании са създали за същото време 4,7 млн. директни работни места.

Проблеми във взаимоотношенията: Китай и COVID-19

Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още