IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предлагат спасителен пакет за авиокомпаниите в размер на 58 млрд. долара

Част от средствата ще отидат за изпалащне на заплати на служителите на въздушните превозвачи, като пакетът е съпроводен с някои ограничения за бизнеса

22:41 | 26.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Правителствата по света дават нов тласък на своите усилия да помогнат на авиокомпаниите, засегнати сериозно от спада при пътуванията, предизвикан от разпространението на COVID-19.

В тази връзка САЩ пrедложиха помощ от 58 млрд. долара на бизнеса за въздушен транспорт, а Сингапур от своя страна обеща да подкрепи националния си превозвач, докато Австралия взе решение да облекчи правилата за конкуренцията, съобщава Ройтерс.

AirAsia, най-големият превозвач в региона, се превърна в поредната авиокомпания, която обяви обстойни съкращения на графика си от полети в отговор на задълбочаващата се криза, причинена от коронавируса. От авиокомпанията посочиха, че някои от нейните звена ще спрат изцяло полетите за известно време.

„Никой не може да оцелее в това положение повече от няколко месеца, когато имате този безпрецедентен 95-процетен спад в броя на пътниците, а в някои случаи дори 100%, като в същото време фиксираните разходи остават“, заяви Брендън Соби, авиационен анализатор в Сингапур. 

В отчаян опит да запазят част от приходите си и да поддържат глобални вериги на доставка, Air Air Lines, Air New Zealand и Etihad Airways се присъединиха към списъка от превозвачи, превърнали своя флот от пътнически самолети в товарни такива.

Около половината от световния въздушен товар обикновено пътува в товарните отделения на пътническите самолети, така че отмяната на пътническите полети доведе до рязко намаляване на товарния капацитет, което доведе до последици за храните, промишлеността и друга жизненоважна търговия.

„За авиокомпаниите това вече е апокалипсис“, заяви Александър де Юниак, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която представлява превозвачите по целия свят.

„Ограниченията за пътуване и изпаряването на търсенето означават, че освен товарите, вече почти няма пътнически бизнес“, добави той.

С безпрецедентен ход Сенатът на САЩ прие пакет от 58 млрд. долара, като половината от него ще бъде предоставяне на безвъзмездни средства за покриване на заплатите на около 750 000 души персонал на авиокомпаниите. Тези компании, които получават средствата, няма да могат да освобождават служители преди 30 септември или да променят договори за колективно договаряне.

Законопроектът има ограничения за обратно изкупуване на акции, дивиденти и изплащания на ръководството на компаниите и позволява на правителството да вземе капитал, гаранции или други компенсации като част от спасителния пакет.

Очаква се Камарата на представителите на САЩ да подкрепи този ход в петък, като в същото време президентът Доналд Тръмп обеща да го подпише.

Американските авиолинии, подобно на други по целия свят, също страдат от спада в броя на пътниците.

United Airlines Holdings заяви, че капацитетът ѝ ще спадне с 68% през април, а Alaska Air Group намали графика на полетите си със 70% през април и май. American Airlines спря изплащането на дивиденти и изтегли кредитна линия в размер на 400 млн. долара.

IATA, която изчислява, че пандемията ще струва на световната индустрия 252 млрд. долара под формата на загубени приходи през тази година, заяви, че се е обърнала към 18 държави в Азиатско-тихоокеанския регион, включително към Индия, Япония и Южна Кореям за спешна подкрепа за превозвачите.

Министърът на финансите на Сингапур заяви, че Singapore Airlines Ltd скоро ще обяви „корпоративни действия“, подкрепени от държавния инвеститор Temasek Holdings за справяне с кризата. Търговията с акции на превозвача, който заяви тази седмица, че търси допълнителни средства, беше прекратена в четвъртък.

Малайзийската бюджетна авиокомпания AirAsia Group заяви, че е преустановила някои от своите международни и вътрешни полети, докато нейните звена в Индия и Филипини прекратяват всички полети за момента.

Австралия и Нова Зеландия се присъединиха към инициативата, като обявиха, че ще предоставят някакво финансово облекчение. Въпреки това компаниите там продължават да освобождават служители или да ги изпращат в неплатен отпуск.

 

В ход, немислим при нормални условия, австралийският регулатор за конкуренцията заяви, че ще позволи на Virgin, Qantas Airways и Regional Express да координират разписанията на полетите и да споделят приходите по 10 регионални маршрута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още