IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания: Водим истинска война за медицински консумативи от Китай

Страната удължи извънредното положение най-малко до 12 април

17:45 | 26.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания удължи карантината си заради коронавируса най-малко до 12 април, предава Ройтерс. Страната, която е най-пострадалата от заразата в Европа след Италия, поведе „истинска война“ за осигуряването на медицински консумативи от нажежения китайски пазар, който според официални представители гъмжи от измами и спекулативни сделки.

Броят на починалите от коронавирус в Испания нарасна с 655 за един ден и достигна 4089 души. Това е спад спрямо 738 смъртни случая предишния ден, когато Испания изпревари Китай по брой починали от началото на пандемията. Здравният министър на страната Салвадор Ила заяви предпазливо пред парламента, че данните „ни карат да мислим за начало на фаза на стабилизиране“.

Броят на заразените с коронавирус е нараснал с 18% до 56 188 души, което е по-бавен темп в сравнение с предходните дни, но директорът на испанския Център за извънредни здравни ситуации Фернандо Симон заяви, че началото на масовите тестове за вируса със сигурност ще увеличи новите случаи на заразени.

„Водим истинска война за осигуряване на вентилатори, маски за лице и бързи тестове“, каза говорителката на правителството Мария Хесус Монтеро пред телевизия Telecinco.

„Всички страни се борят за осигуряване на местно производство и за получаване на доставки от Китай“, каза още тя и допълни, че доставките не успяват да пристигнат навреме. Правителството работи и по гарантиране на местното производство чрез пренасочването на част от капацитета на индустрията.

Испания е поръчала маски, ръкавици и тестове от Китай за 432 млн. евро (471,4 млн. долара) и се е обърнала към партньори от НАТО за защитни облекла и вентилатори.

Дипломатически източник съобщава пред Ройтерс, че цените са се увеличили десетократно в някои случаи, а китайски компании искат авансово плащане. Източник на здравните власти съобщи, че на някои китайски летища има опашки от самолети само за закупуване на подобни консумативи, а посредници често мамят купувачите.

Испански представители не посочват по име недобросъвестните продавачи, но казват, че те обикновено са по-малки, частни компании, така че Испания се стреми към дългосрочни сделки с уважавани концерни.

Рано тази сутрин парламентът гласува за удължаване на извънредните мерки, включително на карантината, заради която хората са принудени да останат в дома си и да излизат само за храна, лекарства и за да отидат на работа.„Не е лесно да удължим извънредното положение. Убеден съм, че единственият ефективен вариант срещу вируса е социалната изолация“, заяви премиерът Педро Санчес пред парламента.

Въпреки че консервативната Народна партия, която е най-голямата опозиционна партия в Испания, подкрепи мярката, нейният лидер Пабло Касадо разкритикува Санчес за късната и неадекватна според него реакция, особено заради неуспеха на правителството да снабди медицинските служители с жизненоважно оборудване.

Броят на починалите в Испания все още е доста под равнището в Италия от 7503 души, но напоследък расте по-бързо и се е увеличил десетократно, откакто Испания обяви извънредно положение на 14 март.

В Мадрид, който е най-тежко засегнатата област в страната, катафалки продължават да пристигат на ледена пързалка в града, която беше превърната в импровизирана морга, след като властите съобщиха, че ресурсите на съществуващите са изчерпани.

Старческите домове, чиито възрастни обитатели са силно уязвими към заболяването, са пострадали особено тежко.
Анализ на радио мрежата Cadena Ser установи, че най-малко 397 обитатели на такива домове са починали от коронавирус, близо 10% от последните смъртни случаи в страната.

Кармен Флорес, ръководител на групата за защита на правата на пациентите „Защитник на пациента“, заяви, че броят „изглежда точен“ и призова здравното министерство да обяви свои данни. „Възрастните хора са изоставени по удивителен начин“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ами ако направят вирус дето яде кашони... кво правиш? Обратно по мандрите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... некой ден ако некой скучаещ биолог създаде и пусне в обръщение некой зловреден микроорганизъм, дето да се храни с текстил, целата Велика Европа ше тръгне по голипатки и опашки от самолети ше се вият по китайските летища, та в спешен порядък да ни донесат по некой *** да си завиеме срамотиите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още