IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайният дефицит в Ню Йорк: домашни кучета

Скоро обаче приютите може да се сблъскат с обратния феномен, тъй като много американци могат да загубят работата си

10:59 | 27.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От всички дефицити, създадени от пандемията на коронавирус - от тоалетната хартия и дезинфектантите за ръце до бутилираната вода - най-странният може би са кучетата. О, и котките също.

Точно така, в района на Ню Йорк, епицентъра на болестта, внезапно има силно търсене на домашни любимци. Поне за осиновявания или за породисти. Muddy Paws Rescue и Best Friends Animal Society съобщават, че в приютите, с които работят, почти нямат котки и кучета след 10-кратен скок в исканията за осиновявания през последните две седмици.

След като им бе наредено да се затворят у дома и същевременно малко отегчени и много тревожни, нюйоркчани явно гледат на четириногите приятели като на начин да успокоят опънатите си нерви. „За момента определено нямаме кучета“, казва пред Bloomberg Анна Лай, маркетинг директор в Muddy Paws. „Което е голям проблем.“

Тя също така обяснява и защо акциите на Chewy Inc. - компанията за доставка на храна за домашни любимци - поскъпват в в момента, дори на фона на цялостния срив на фондовия пазар. Тази година има покачване от 13%, тъй като клиентите се опитват да поръчват онлайн. Големият обем е притиснал сроковете за доставка до между 7 и 10 дни за повечето клиенти, според уебсайта на компанията.

„Моделът за доставка до дома на Chewy смекчава опасенията за общественото здраве на потребителите, които пазаруват от традиционни магазини“, се казва в доклад на RBC Capital Markets. Друг плюс: Храната за домашни любимци е предимно устойчива на рецесия.

Други компании, фокусирани върху домашни любимци, също се представят по-добре от общите борсови индекси. PetMed Express Inc., фармацевтична компания за животни, отчита ръст в цената на акциите си от около 13%, докато книжата на Freshpet Inc. не са особено променени.

Засиленото търсене на домашни любимци изглежда се разпростира и извън Ню Йорк, поне в горещите точки на болестта. Американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните заяви, че неговият офис в Лос Анджелис наблюдава увеличение от 70% на животните, които преминават в приемна грижа. А от Best Friends заявиха, че много от приютите, с които си партнират в САЩ, съобщават за същото явление.

Макар че сега изборът е малък, неправителствените организации се притесняват, че скоро ще видят обратния проблем - увеличение на предадените домашни любимци, тъй като много американци ще загубят работата си. Може да се случи така, че в приютите да се връщат повече животни, отколкото те имат място за настаняване.

„Ние правим всичко възможно, за да изправим на крака всички наши приюти”, казва Лиза ЛаФонтайн, главен изпълнителен директор на Humane Rescue Alliance, който има центрове за осиновяване в окръг Колумбия и Ню Джърси. „Не знаем какво ще се случи, когато икономическата вълна започне да удря хората“.

Уошингтън Том Дрешър и съпругата му Беки Нолин се сприятеляват с Голди, 10-годишна кучка от смесена порода, която са намерили в онлайн сайта за осиновяване и са донеси до дома си в петък. Възрастовите и здравословни проблеми на кучето, включително рак, само са ги вдъхновили още повече да му осигурят дом.

„Хрумна ни, че ще е подходящ момент да осиновим куче, защото ще имаме време и възможност да му помогнем“, казва Дрешър, който е на 35 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hristo_dechev
преди 3 години
Дайте да им харесаме храна за кучета от тук https://mypetshop.bg/kucheta/hrana-za-kucheta-c3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
onezero
преди 4 години
Абе, нали пускат навън само ако разходжаш песа, затуй са се загрижили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още