IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп екосистемата предложи мерки за спасяване на иновативните компании

Призивът е за незабавно действие

13:23 | 27.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Коалицията на иновативната екосистема изпрати предложения до българското правителство за икономически решения за справяне с кризата, породена от разпространението на коронавируса у нас.

В коалицията влизат Българската стартъп асоциация (BESCO), общността за икономическо развитие чрез иновации и технологии EDIT.bg към фондация MOVE.BG, световната организация, подпомащага предприемачеството с висока добавена стойност Endeavor, както и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA).

В писмото си до правителството от коалицията посочват, че стартиращите компании, които представляват, оперират в различни индустрии, благодарение на което помагат за развитието на иновации в тях. Но в момента този тип огранизации са изправени пред сериозно предизвикателство заради същността на дейността си.

„Същината на стартиращите компании е такава, че те са в етап на развитие, където извършват предимно научно-развойна дейност и реинвестират всичките си приходи в разработки и развитие. Съответно те нямат активи и спестявания и това ги прави много уязвими в ситуация на криза“, гласи обръщението към правителството.

То допълва, че стартъп екосистемата в България обединява над 15 хил. души, които привличат инвестиции от цял свят, а все по-често създават компании, продаващи своите услуги и продукти в международен мащаб.

Предложенията пък бяха отправени, след като вчера в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската стартъп асоциация Добромир Иванов заяви, че половината стартиращи фирми у нас в момента се намират в критична ситуация. Това е отразено и в писмото до властите. 

„Настоящата кризисна ситуация изправя голяма част от тези компании пред риска да фалират или да потърсят перспективи за развитието си извън България. Такъв сценарий би имал дългосрочни негативни ефекти за конкурентоспособността й икономическото развитие на страната ни“, посочва Коалицията на иновативната екосистема.

Тя призовава за незабавно предприемане на действия, които да гарантират, че този лош сценарий няма да се разиграе.

В писмото се изтъква, че основната нужда на малките и средни предприятия у нас е механизъм за по-лесно получаване на ликвидни средства. „В тази връзка считаме, че ускоряване на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете” е стъпка в правилната посока“, коментират от коалицията.

Организацията настоява за по-смели мерки в този момент на трудност, включително временното спиране на изискванията за набиране на капитал от трети страни на ниво сделка или фонд. Идеята е управителите на фондове за дялово и рисково инвестиране да получат възможност да инвестират веднага, но да се остави възможност за допълнително набиране на капитал на ниво фонд в рамките на 2 години, „когато условията се подобрят“.

Коалицията призовава и за съкращаване и оптимизиране на административната процедура, която пречи на вече селектираните фонд мениджъри, чрез които този ресурс да се инвестира в малките и средни предприятия.

Като ефективна мярка се смята и вече избраните фонд мениджъри, банки и други посредници от Фонд мениджъра на финансови инструменти в България (ФМФИБ), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да получат допълнителен ресурс от европейски и български фондове, така че да помогнат на средните и малки фирми.

В списъка с предложения е започването на диалог с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), ЕИФ и ЕБВР за възможностите за предлагането на подкрепа на финансовите посредници, както и за установяването на възможности за съвместно инвестиране на фирмено и фондово ниво.

Коалицията смята, че би било полезно стартъпите да се включат в списъка с потенциалните бенефициенти на програмите за подпомагане на бизнеса със средствата от Българската банка за развитие (ББР) и фонда ѝ за дялово инвестиране. Предложението е това да се случи по линия на кредити за оборотни средства, които отчитат спецификата на този тип компании, както и чрез хибридни инструменти, като капиталово финансиране с опция за обратно изкупуване по фискирана цена.

Като опция фигурира и отсрочването на задълженията към държавата, в частно на осигуровки на служители на стартъпи, докато икономическата ситуация в България не се нормализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още