IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията е най-доброто лекарство за болната планета

И най-слабото международно сътрудничество е от по-голям интерес за САЩ от действията на админситрацията на Тръмп

09:00 | 05.04.20 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След забележителна виртуална среща на високо равнище лидерите на Г-20 потвърдиха, че ще работят заедно за преодоляване на медицинското и икономическо опустошение вследствие на пандемията от коронавирус. Съвместното изявление се ангажира, донякъде неясно и общо, да помогне на международните институции да укрепят здравните системи, да разширят производството на медицински консумативи, да намалят търговските бариери и да разрешат „смущенията в търговията и глобалните вериги за доставки“. Спецификата обаче не е толкова важна, колкото цялостното послание: Имаме твърде малко глобализация, не твърде много, пише Кори Шейк за Bloomberg.

Глобалната пандемия от Covid-19 разрушава взаимосвързаността на икономиките, затруднява пътуването през границите, осуетява международното сътрудничество, тъй като страните се съсредоточават върху своите национални извънредни положения и дава лошо име на глобализацията.

Прекъсванията в производството подчертават колко малко дадено производство се осъществява изцяло в рамките на една национална икономика - според една оценка 81% от компаниите в световен мащаб имат китайски фирми в своите вериги за доставки. Китайската комунистическа партия заплаши, че ще използва това като оръжие, докато много други държави налагат забрана за износ на продукти и суровини, за да гарантират достъпността им в страната.

Подобни реакции едва ли са оптимални от международна гледна точка, но могат да бъдат оправдани, защото правителствата са отговорни пред своя народ, а не пред „глобалната общност“. И все пак ние подценяваме стойността на глобализацията, защото сме навлезли достатъчно в пандемията от коронавирус, за да видим повечето уязвими места на международното сътрудничество и малко от ползите.

Например проблемът с веригите за доставки не е принципно в географското разположение на толкова много доставчици в Китай - той се състои в свръхзависимостта от дадена държава като производствена база. По-голямата глобализация би довела до увеличаване на качествените и евтини производствени центрове, които биха смекчили ефекта от разрушаването на една брънка от веригата. Тя би могла също така да повиши стандартите за контрол на качеството и доверието на потребителите.

Да вземем още един пример. САЩ въведоха забрана за пътуване, която обаче увеличи потенциалната изложеност към вируса поради лошото й изпълнение: струпване на потенциално болни пътници в самолети и дълги опашки пред имиграционните служби. По-голямата глобализация можеше да доведе до проверка на пътниците на мястото им на отпътуване и карантиране на тези със симптоми преди да се качат на самолети и потенциално да заразят други или да бъдат блокирани в чужбина без помощ от правителството. Държавите по света си сътрудничиха в издирването на терористи след атаките на 11 септември 2001 г. и набързо въведоха най-добрите практики за всички превозвачи, а не само за американските компании. Подобни стъпки биха могли, и трябва, да се предприемат сега за намаляване на рисковете от коронавируса.

САЩ дадоха пример чрез международни групи като Г-20, като предприеха необходимите действия заедно за постигане на максимален ефект (като например координиран стимул) и дадоха основание на лидерите за избягване на тесни национални политики, които налагат разходи на други и забавят глобалното възстановяване (включително мита и забрани за пътувания). Тоест, не в посоката, по която върви администрацията на президента Доналд Тръмп, въпреки подписването на декларацията на Г-20. Ксенофобията на Тръмп възпрепятства видовете международно сътрудничество, които ни предпазват от опасности. Настояването на държавния секретар Майк Помпео Г-7 да кръсти епидемията „Ухански вирус” попречи на групата да излезе със съгласувано изявление след срещата си.

При липсата на американско лидерство групите на гражданското общество повеждат международното сътрудничество в научните изследвания, а някои компании с глобални операции се настроиха за справяне с прекъсванията, причинени от пандемията чрез учене от международни партньори. Но има някои неща, които само федералното правителство може да направи. Голяма част от това, което то прави сега, като например заплаха за изпращане на войски на канадската граница, не помага.

Докато американците работят за съживяване на икономиката, трябва да имаме предвид, че международното сътрудничество ще ускори възстановяването ни, както и това на нашите приятели, и ще отвори отново пазарите за американски продукти. Трябва да търсим възможности за още по-значителна глобализация, да диверсифицираме производството и да увеличим способностите на другите правителства да се справят с големи кризи - или в крайна сметка те ще се стоварят върху нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
Айде стига си дрънкал , дай пример ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ооо импе , ха добър ти ден ... гледм започнал си от сутринта ... :))) ... знам , че си фен да ти шушна една новина ...гърция , птоломейда(област до южната ни граница) , 200MW слънчеви панели , цена на ток $0,049 за MWh , честито ... :))) ... скоро чакаме освен албански ток от слънчеви панели и гръцки такъв на енергийната ни борса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Предположения, предположения и пожелания за светлото глобално общество.Върти ми се в умът, че съм чел и дори са ме карали да уча подобни неща някога. Назоваваха ги с други имена. Използваха се дори "научни" теории от средата 19 век за по-голяма убедителност. Всичко ми звучи като рефрен от забравена песен. Но най-познат ми се струва рефрена, че другото е грешно, упадъчно и разбира се вредно и затова хайде да се борим с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Повечето от тях дори не знаят истинската стойност на глобализацията, просто са им казали, че била нещо лошо и виновна за всичко и така. Едно време са се делели на нашето село и другото село, после на градове (още се помнят от старите глупави омрази, като Бургас-Варна, Плевен- Ловеч, Враца-Монтана и тн,) после разделението продължи по държави, сега е вече на Изток и Запад.Ще мине време и това ще отмине и така трябва, защото хората сме един вид.Разделението ще бъде само по персонални предпочитания, навици и мислене, това е моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Щом сте толкова против глобализацията, защо използвате глобални технологии като World Wide Web? Защо инвестирате на глобалните финансови пазари? Влагайте парите си само на БФБ. Защо купувате акциите на глобални енергийни и автомобилни компании? Не е ли малко лицемерно да ръмжите срещу глобализацията, докато лично вие се възползвате от нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Момче, говориш несвързано, плещиш нялакви глупости, клишета, безумни сравнения на глобализация и римска империя и тн., не ме занимавай с напъните си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
azzuro
преди 4 години
Пак ще можеш да правиш, каквото искаш, но вече цената ще е друга. Лудата Грета и екофашистите нали това искат, повсеместно ограничение в придвижването и потреблението. Така че ако не е рецесията, ще са екомерките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Твоите мартеници може и да са китайски, моите са български.А че Европа нищо не произвеждала, просто ще ти се изсмея, лаладжийо на общи приказки и глупости, държащ всички да разберат ниското ти ай кю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
azzuro
преди 4 години
Тя и Римската империя се е разпаднала, след като е достигнала максималните си граници и повече не е можела да изсмуква от периферията ресурси (чрез война, данъци, монополи) и робската работна ръка (чрез война). Та и глобализацията е на приключване, освен ако не се колонизира друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, някои продължават да си мислят, че светът ще се върне обратно в изолация на държави, горките.Всеки един млад човек с близо до средно ай кю или повече, ще им се изсмее на тези пенсионирани мозъци.Човек днес може да учи, където си иска, да се развива както и където иска, да живее където иска, да яде храна, каквато иска и тн.И никой не може да върне времето назад, просто защото това е желаното бъдеще.На който му липсва времето на софийското жителство или оградите по границата, да се връща на село и да се деглобализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още