IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият морал: Парите или живота?

Колко силна и дълга блокада може да понесе икономиката?

14:40 | 27.03.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Животът в Ню Йорк е почти замрял. <em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Животът в Ню Йорк е почти замрял. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нещо специално се случи тази седмица - през месеците на извънредното положение, доминирано от борбата срещу пандемията на коронавируса в световен мащаб. Не, не е разработена ваксина, а дебатът за правилната стратегия срещу вируса започва да се променя. Докато досега имаше единодушна подкрепа, че трябва да бъдат направени всички жертви, за да бъдат спасени живота, изведнъж се появи първата съпротива.

Спирачката на икономиката все още ли е в правилното съотношение с ползите от защитните мерки? В края на краищата границите са затворени, налагат се комендантски часове и дори се ограничават основните права. Мюнхенският институт Ifo изчисли, че тримесечното частично закриване на икономическата активност ще струва само на германската икономика над 700 милиарда евро.

Инвеститорът Александер Дибелиус каза в интервю за Handelsblatt по-рано тази седмица: „В края на деня силният крах на световната икономика с всичките ѝ последици е далеч по-големият и по-опасен стрес тест от Sars-CoV-2“.

По този начин бившият директор на германското поделение на Goldman Sachs предизвика широк дебат сред читателите, а FAZ приравни дебата до завладяващата и подвеждаща формула: „Пари или живот - моралът на Коронавируса“.

Дибелиус задава трудни въпроси: „Правилно ли е 10% от наистина застрашеното население да бъдат защитени, а 90% от общото стопанство да бъдат изключително увредени с драматични последствия, които масивно и трайно да подкопаят устоите на общото ни благосъстояние“.

Дибелиус не беше единственият, който коментира темата: бившият му шеф, бившият изпълнителен директор на Goldman Лойд Бланкфейн, призова по-малко уязвимите да се върнат към работа скоро. Бизнесът и работните места също са важни фактори, смята той. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък написа в Twitter, че едно лекарство не трябва да бъде по-опасно от самата болест. Оттогава се водят разгорещени дебати.

А вие какво смятате?  Пратете ни обосновани мнения и анализи на info@investor.bg. A ние ще ги публикуваме.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
Един Българин
преди 4 години
Доц. Мангъров вече каза - мерките са прекалени, но двама бръснати без гънки, спори ли се? Удъжаването до 12.04 трябва да е последното иначе ще съсипем всичко градено със столетия (започващо още по турско). Ясно е че почти всички ще го изкарат, ясно е че няма за всички да се знае. Ясно е че смъртността реално е много по-ниска от декларираната т.к. в момента болни са в десетки пъти повече, но не са разбрали.Всяка година ще има грипове. Нямаме възможност да направим болници за 30% от населението за всякакви болести очевидно и следователно трябва да имаме повече от две деца :). Колкото повече се е*аваме с природата толкова повече катаклизми ще има и част от тях ще са болести. Светът трябва да се примири с това или да се върне в каменната ера. Каквито и мерки да се взимат болните ще растат поне няколко месеца. Аз не мисля че е редно да рискуваме обири, убийства и самоубийства да надминат смъртността от "Короната" няколко десетки или стотици пъти във времето т.к. безизходицата е инертна. Хората стават маргинали без надежда и действията им не се проявяват изведнъж, а понякога с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
mariata
преди 4 години
Не съм съгласен, че възрастните като са навън рискуват само себе си и не нанасят щети на младите. Изправи се лице в лице и го кажи в очите на някое семейство, в което и двамата родители са вече в неплатен отпуск или са загубили работата си, но трябва да платят ипотека, ток, вода, да купят храна и дрехи на децата си. Или на учениците, на които им предстоят изпити и учебната година им е провалена. А самотните възрастни обикновено са самотни, защото така са си го избрали - или са били егоисти и не са искали деца, или лошо са възпитали децата си да не се грижат за родителите си. Естестествено има и малки изключения, но те не са правило. Аз съм готов всеки месец да отделям по 200 или 300 лв, които да се дадат за някой самотен възрастен и да нося храна на моите родители, но да мога да работя и икономическия живот да върви. В момента освен всичко друго трудно мога да отида на зъболекар, а даже и на лекар. А дали дезинфектантите, с които се трием по сто пъти на ден са безопасни? Дали няма следващият проблем да е ръст на рак на кожата? Дали неизлизането на децата в парка няма да ги лиши от витамин Д и да доведе до затлъстявания и депресии? Защо да се жертва младия за осемдесетгодишния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
mariata
преди 4 години
Нещо си се объркал. Аз съм против всеобщата карантина. Аз съм за това младите да могат да работят и да изкарват пари, за да помогнат на старите, които да са под карантина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ПОЕТА П.К.Яворов го беше казал: "Да беше мор, да беше чума,че в гроба гърло не гладува,ни жадува!"ЕДИН НАТРУПАН С ВЕКОВЕТЕ ОПИТ Е ПОКАЗАЛ, ЧЕ Е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ ДА СПРЕШ ИКОНОМИКАТА И ОБРЕЧЕШ НА ГЛАД 100 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО пред това да оставиш да починат от пандемията 2% от заболелите. СЕГА НИЕ ЗАРАДИ БЕЗУМНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ЕДИН ОБЛЕЧЕН С ПАГОНИ ХИРУРГ , КОЙТО ЯВНО Е МНОГО ДАЛЕЧ ОТ БОРБАТА /ако изобщо може да има такава/ С ЕДИН НЕПОЗНАТ ВИРУС, ще унищожим икономиката и цели отрасли като ТУРИЗМА и то не само за този сезон , но и с години напред. НЕКА ХИПОТЕТИЧНО ПРИЕМЕМ, ЧЕ ВИРУСА ПРЕЗ ЛЯТОТО ОТШУМИ. Какво ще стане когато през есента той отново вампиряса и започне да тръшка и тези които НЕ СА ГО ПРЕБОЛЕДУВАЛИ?!!ПАК ЛИ ЩЕ ЗАТВАРЯМЕ ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА?!Този с пагоните не го коментирам. Редно е Борисов и правителството да осъзнаят, че по страшно от вируса е ГЛАДА, ЗАЩОТО ТОЙ МОЖЕ ДА ИЗКАРА НА УЛИЦАТА ПОБЕСНЕЛИТЕ ОТ ПРОСТОТИИТЕ НА ТОЗИ ЩАБ. Какъв е смисъла да се спират за проверка автомобили и хора , да се създават задръствания и най вече ИЗЛАГАНЕ НА РИСК НА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ПРИЕМАЩИ НЯКАКВИ ДОКУМЕНТИ С ЛИЧНИ ДАННИ, КОИТО В ЕДИН ХУБАВ ДЕН МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ В РЪЦЕТЕ НА МАФИЯТА ЗА КОЯТО ЗАЩИТИТЕ НА ТАКИВА СИСТЕМИ ЗА СИГУРНОСТ КАТО НА НАП И АГЕНЦИЯ ВПИСВАНИЯ СА ДЕТСКА ИГРА!!КОЙ ГАРАНТИРА, ЧЕ ТЕЗИ ПРИБРАНИ С ЛИЧНИТЕ ДАННИ ДЕКЛАРАЦИИ НЯМА ДА ПОСЛУЖАТ УТРЕ НА ЕДНА ОПГ ЗА ИМОТНИ ИЛИ ФИНАНСОВИ ИЗМАМИ КАКВИТО В БЪЛГАРИЯ ИМА КОЛКОТО ИСКАШ?!!КОЙ ПРОВЕРЯВА ТЕЗИ ДЕКЛАРАЦИИ И КОЙ ПОСЛЕ ГИ УНИЩОЖАВА?!!ЩЕ КАЖЕ ЛИ ВНОСИТЕЛЯТ НА ТОВА БЕЗУМИЕ ВУЙЧОТО НА ВЛАДИ ГОРАНОВ - министър КИРИЛ АНАНИЕВ?!!КИРИЛ АНАНИЕВ ЛИ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА СЪХРАНЕНИЕТО НА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В ТЕЗИ ДЕКЛАРАЦИИ, ИЛИ ПЪЧЕЩИЯТ СЕ С ЛАМПАЗИТЕ СИ ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ. ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА ОБЯСНИ АНАНИЕВ СМИСЪЛА ОТ ТОВА БЕЗУМИЕ С ДЕКЛАРАЦИИТЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В ТЯХ ?!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Това, че ходиш на работа е похвално, но не си го изкарвай на възрастните. Не всеки има близки, които да му пазаруват. Плюс това, според статистиката основните разпространители на болестта са младите хора, тъй че единственото което рискуват възрастните е собствения си живот, а това е тяхно право. Между другото, под карантина се поставят единствено хора за които има разумна вероятност да са заразени. В противен случай, ако искат да излязат и някой не им позволява, това не е карантина а затвор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 4 години
Мишленце, крий си се в дупката. Такива страхливци като теб са мнозинство.Короната, от която бягаш не е нищо друго освен нормален коронавирус. Имало го е и миналата и по-миналата и още по-миналата година, само че не е имало кой да те хване за нослето и да ти го покаже. Понеже ти и сума ти още народ, барабар с тия дето ни се правят на овчари сте толкова кухи ***, че човек може да ви лъже както си иска.Короната е поредния, но не и последния път, след който ще се чустваш като *** овца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Ако не беше коронавирусът, нямаше да знаете кой е клоунът Мутафчийски и колко е важен за вашето здраве и най-вече живот. А коронавирусът е грипоподобно заболяване. Това не пречи на упоменатия клоун да плаши народонаселението с кервани от трупове. И не иска да прочете, че през миналата година от грип в Италия са починали 27 хиляди души, а през тази от CoVid-19 са починали 6 хиляди. "Генерале", след като пребориш короната, може да се захванеш и с грипа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
sea harmony
преди 4 години
Въпросът не е "нов", а по-скоро вечен. В единият отговор може да вирее някакъв морал, в другият - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
mariata
преди 4 години
Най-лошото е, че именно хората, за които младите правим жертви, спазват най-малко карантината и най-малко ползват маски и ръкавици. Същите са чести посетители на магазините и в следобедните часове. Дали си заслужава децата ни утре да гладуват заради такива? Моите родители съм ги поставил в абсолютна карантина - оставям торби с храна пред вратата на апартамента и взимам тези с ***. И да работя, не мога да ги заразя. Е защо да не работя, да не изкарвам пари и да мога да купя храна на семейството ми, децата и родителите ми? Като не работя храна няма да има нито за мен, нито за тях. Ще страдаме всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още