IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще продаде нов дълг за още 200 млн. лева

Това е петият търг за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от началото на годината

15:40 | 27.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет на 6 април, когато Българската народна банка ще проведе поредния аукцион за продажба на ДЦК.

 Лихвоносните съкровищни облигации ще са със срочност пет години, с фиксиран лихвен процент с падеж 15 януари 2025 г. Условията са определени от Министерството на финансите, съобщи пресцентърът на централната банка. Определен е 0,01% годишен лихвен процент, с дата на плащане 8 април.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Емисията ще може да послужи като индикатор за инвеститорското настроение.

Investor.bg припомня, че това е петият търг за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от началото на годината.

От януари насам държавата е увеличила вътрешния си дълг с общо 800 млн. лева. Ако поръчките в предстоящата емисия бъдат одобрени, България вече ще e емитирала нов дълг за общо 1 млрд. лева. Държавният дълг за годината може да достигне 2 млрд. и 200 млн. лева, както бе записано в бюджета, като не се изключва и емитиране на държавни облигации на външните пазари.

При предишните аукциони бяха постигнати рекордно ниски доходности и при пет-, и при десетгодишните книжа, но това се случи преди разпространението на коронавируса в Европа. Сега обаче икономическите очаквания са за рецесия в еврозоната и България, а мерките на правителствата за справяне с пандемията правят държавните финанси неустойчиви.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е по реда на Наредба № 5 от 04 октомври 2007 г. и е в размер 50% от предназначеното за продажба чрез състезателни поръчки количество.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 300 20 114 от 15 януари 2020 г. на аукционен принцип. Ведомството си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Редица икономисти вече призоваха за вземане на нов заем.  "Трябва ни нов заем и актуализация на бюджета, коментира икономистът Красен Станчев по Bloomberg TV Bulgaria.

Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целият ни фискален резерв, достъпен за изразходване, ще бъде похарчен за 140 дни. Отделно, бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
За какво са те баннали ?! Не спазваш политкоректния тон сигур ... то да е само мариян тука , дето пали на клада еретиците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
България ще има късмет, ако БНБ вземе да разкара от резервите всички щатски фин инструменти. И нещо извън темата: You have been permanently banned by admin for the following reason:Нарушение на правилата на форума!.това съобщение ми излиза от 2009та година! Пенсионирайте го накрая мариян да мога да си изливам душата и във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
karadjata
преди 4 години
така или иначе никой няма да го връща, както правят всички други държави. държавните дългове не се връщат само се рефинансират. и накрая инфлацията ги монетизира или ЕЦБ ще ги изкупи чрез QE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
Трябва да се вземе дълг от международните дългови пазари за 4-5 милиарда евро а не да се намалява ликвидността на българската банкова система. Да се емитира външен дълг не вътрешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
България ще продаде нов дълг за още 200 млн. лева А-така, и кой ще го връща?Тия, де по цял ден играйкат на комповете?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още