IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Всеки месец на ограничен бизнес отнема 2 процентни пункта от годишния ръст

Само туристическият сектор се сблъсква със спад между 50 и 70 процента в този период

16:01 | 27.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всеки месец, който големите икономики прекарат в ситуация на почти пълна блокада заради коронавируса, ще отнема 2 процентни пункта от годишния растеж, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.

"Най-новите ни оценки сочат, че почти пълното спиране на активността ще засегне пряко сектори, което ще възлиза на до една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) в големите икономики", посочи генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в разпространено днес обръщение към лидерите на Г-20, които имаха видеоконферентна връзка вчера.

Изчислихме, че за всеки месец на ограничаване на социалната и бизнес активност, ще има загуба от 2 процентни пункта от годишното нарастване на БВП. Само туристическият сектор се сблъсква със спад между 50 и 70 процента в този период. Много икономики ще изпаднат в рецесия, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 4 години
Вече повече от 10 големи заводи, производители в автоиндустрията и други затвориха производството поради невъзможност на работниците да пътуват за да стигнат на работа и др. подобни причини.Случва се най-страшното, да фалират производства сега или да бъдат изместени от други кампании и да фалират по-късно паради загуба на пазари и партньори.Даржавата трябва спешно да се намеси с организационни мерки за да улесни придвижването на работниците до работните места ,да улесни максимално бързо прилагането на дезинфекционни мерки по места ,за да не е това причинна за затваряне на заводи и производства.Трябва да се улесни и пропускането на работници до животновъдни ферми ,оранжерии , полетата за да се осигури замеделската и животновъдна продукция.Трябва да се концентрира вниманието , да се работи за улеснения и подпомагат в момента ефективно работещите предприятия и каквито и да са производства.Държавата със своите мерки /организационни,финансови и др./трябва да е проактивна и да не чака заводите да затварят.Спасяването на работещия бизнест сега е най-важната задача.Държавата трябва да СЛУША производителите и решава ефективно проблемите им подхождайки браншово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още