IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Македония официално е член на НАТО

Това стана възможно след разрешаването на спора за името с Гърция миналата година

19:25 | 27.03.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Северна Македония официално се присъедини към НАТО, като стана 30-та страна членка на алианса, след като разреши миналата година дългогодишния си спор за името с Гърция, предават световните медии.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че балканската страна е подала „документите си за присъединяване“ към договора за НАТО във Вашингтон, завършвайки последната официална стъпка в процеса по членство.

Това се случва в края на успешна седмица за дипломацията на Северна Македония, след като страните членки на ЕС се съгласиха след редица отлагания да започнат преговори за членство със Скопие.

„Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс“, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в комюнике.

„Членството на Северна Македония в НАТО ще подкрепи по-голяма интеграция, демократични реформи, търговия, сигурност и стабилност в региона“, допълни той.

Страните членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване на Северна Македония през февруари м. г., след което националните парламенти на всички 29 страни ратифицираха членството на страната. Последна това направи Испания.

Пътят към членство в НАТО и ЕС беше открит след постигнатата сделка с Гърция през януари миналата година за промяна на името на бившата югославска република на Република Северна Македония. Тя сложи край на един от най-дългогодишните дипломатически спорове в света.

„Северна Македония сега е част от семейството на НАТО, семейство с 30 страни и близо един милиард души. Семейство, основано на сигурността, че независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени, всички сме по-силни и по-сигурни заедно“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в комюнике.

Той ще ръководи церемония в централата на НАТО в Брюксел в понеделник, на която знамето на Северна Мокедания ще бъде издигнато до това на останалите 29 страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
едно време, то ако беше едното време нямаше да може да пратиш децата в сащ... но, времената се менят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Там все фенове на Адолф ли се събирате в "най мощната богата военна машина в света" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...най-мощна, едвали. Най-кървавата. Това е точното определение за нато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Чудесна новина в тези времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Всяка суверенна държава, с армия или без, може ако пожелае да членува в най мощната богата военна машина в света. Ние българите даже няма нужда да воюваме, може да си пием ракийката и да си гледаме живота, и никой не може ни пипне. А вас алах акбаровците ще продължим да ви мачкаме до като се цивилизовате. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Едно време НАТО беше военен блок и в него членуваха държави, които имат въоръжени сили. Че нещата сериозно са се променили стана ясно, когато ни приемаха нас и ни поставиха условието да си нарежем най-модерното оръжие, с което разполагахме и да редуцираме личния състав на армията ни до капацитета на стадиона на ЦСКА. Като гледам, явно тенденцията прогресира и вече приемат държави съвсем без армия. Очевидно, НАТО се е превърнал в агенция за недвижими имоти на Пентагона в Европа - осигурява и управлява интересни за американската военна логистика територии ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Добре дошли. Правилния избор. Държава от НАТО никога не може да бъде нападнта. В съюза сме само готини и християнски държави, без Турция, но всяко семейство си има черна овца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Сата НАТО...... и понеже НАТО е гарант на демакрацията вкл. бизнеса да си прогатвят 2-4-6 милярда за самолети и космически кораби и ...да чакат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още