IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри 900 пункта в петък, но все пак записа седмичен ръст

Доларът отбеляза най-големия си седмичен спад от март 2009 г. насам

23:17 | 27.03.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските индекси отбелязаха рязък спад, заличавайки част от силните си ръстове през предходните три дни, завършвайки още една волатилна седмица на Wall Street, пише CNBC.

Инвеститорите наблюдаваха коронавирусната пандемия, след като САЩ станаха страната с най-много потвърдени случаи.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 915,39 пункта до ниво от 21 636,78 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 3,4% от стойността си и завършва седмицата на ниво от 2541,47 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite приключи сесията със спад от 3,7% до 7502,38 пункта.

Книжата на Boeing поевтиняха с 10,3% и тласнаха Dow надолу. Цената на акциите на Chevron и Disney намаля с над 8%. Книжата на Boeing поевтиняха, след като финансовият министър Стивън Манучин заяви, че самолетостроителната компания няма да поиска държавна спасителна помощ. Енергийният и технологичният сектор се представиха най-зле в S&P 500 със спад от съответно 6,9% и 4,6%. Енергийният сектор беше притиснат от свиването с 4,8% на цените на суровия петрол.

Въпреки това основните щатски индекси записаха силен ръст за седмицата. Dow е прибавил 12,8% от началото на седмицата и записва най-големия си седмичен ръст от 1938 г. насам. S&P 500 напредна с 10,3% тази седмица и отбеляза най-доброто си седмично представяне от март 2009 г. насам. Nasdaq също регистрира най-големия си седмичен ръст от 11 години насам след скок от 9,1%.

Основните щатски индекси обаче остават с над 20% под рекордния си връх от миналия месец. Инвеститорите се отказват от по-рискови активи като акциите заради несигурността за удара на коронавируса върху икономиката.

Заразените с коронавирус в света са вече над 542 700 души, от които най-малко 85 996 са в САЩ, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. САЩ изпревариха Китай като страната с най-много  потвърдени случаи в света. Президентът Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпин и двамата са се съгласили страните им да „работят в тясно сътрудничество“ в борбата с пандемията. Същевременно британският премиер Борис Джонсън е дал положителен резултат за коронавирус.

Сенатът прие пакета от мерки за облекчаване на икономиката на стойност 2 трлн. долара по-рано тази седмица, а Камарата на представителите го одобри днес. Остава документът да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Епидемията накара редица компании да затворят, което доведе до силен ръст на заявленията при безработица. Министерството на труда съобщи, че заявленията за помощи при безработица са скочили до 3,28 млн. миналата седмица, надминавайки значително предишния рекорд от 695 хил.

„Това е икономически срив. За две седмици виждаме това, което обичайно се случва за година и половина-две години“, коментира Грегъри Фаранело от компанията AmeriVet Securities.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,681% и 1,256%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 1,04% до 98,32 пункта. За седмицата той е надолу с 3,90%, най-големият му седмичен спад от март 2009 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Причината е, че големите пакети от мерки за стимулиране на икономиките и координираните усилия на централните банки в света за повишаване на предлагането на долари, са подкрепили силния ръст на други големи валути. Еврото прибавя 1,04% към стойността си до 1,114 долара, а паундът напредва с 2,28% до 1,248 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 1,5% до 107,95 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с близо 5% днес и записа пети пореден седмичен спад, тъй като намаляването на търсенето заради коронавируса надделя над усилията на световните ръководители за стимулиране на икономиката.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 5,1% до 24,99 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписват 1,09 долара от стойността си до 21,51 долара за барел. От началото на годината и двата основни сорта петрол са загубили близо две трети от стойността си.

Американските фючърси върху златото са надолу с 1,7% до 1623,30 долара за тройунция, но благородният метал е напът да отбележи най-големия си седмичен ръст от 2008 г. насам, тъй като очакваното забавяне на икономиката заради коронавируса засилва привлекателността му като актив-убежище.

Платината и паладият са напът да запишат най-големия си седмичен ръст в историята заради притеснения за предлагането, породени от спирането на дейността в Южна Африка, която е голям производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Това е икономически срив....." "заявленията за помощи при безработица са скочили до 3,28 млн. миналата седмица"ТОВА Е ИСТИНСКИ КОЛАПС , КОЙТО ЩЕ ПОВЛЕЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ПРЕД КОЙТО ДЕПРЕСИЯТА ОТ 1929 ЩЕ Е КАТО ДЕТСКА ИГРА. ИЗХОДА Е САМО ЕДИН - спиране работата на борсите. ОСНОВАНИЕТО - корона вируса. ДОБРЕ ДОШЛИ В АДА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още