IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-20 се изправят пред тежка рецесия заради пандемията

Средният спад се очаква да е 2,2%, само три икономики от групата ще отчетат слаб растеж, според прогноза

08:20 | 28.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Държавите в рамките на Г-20 ще бъдат обхванати от рецесия заради пандемията от коронавируса Covid-19, с изключение на три страни, прогнозира Economic Inteligence Unit.

Икономистите очакват глобалната икономика да се свие с 2,2% средно през 2020 г. Еврозоната ще е сред най-засегнатите региони със среден икономически спад от 5,5%.

Най-голям спад сред страните от Г-20 се очаква да отчете икономиката на Италия – 7%. Предишната прогноза на Economic Inteligence Unit беше за 0,4% ръст.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се очаква да се свие с 6,8% през тази година. Предишната прогноза на икономистите беше за 0,9% ръст. В Германия огромният производствен сектор е силно експортно ориентиран, което означава, че страната е особено изложена както на прекъсване на веригата на доставки, така и на слабо глобално търсене. В резултат на това възстановяването, което очакваме в други страни от еврозоната през втората половина на 2020 г., ще се осъществи много по-бавно в Германия, предупреждава се в доклада.

На трето място по спад се очертава да е Аржентина с 6,7%. Предишната прогноза беше за 2% понижение на БВП на страната.

Икономиката на Бразилия се очаква да отчете спад от 5,5%, на Мексико – 5,4%, на Великобритания – 5%, на ЮАР и Турци – с по 3%.

Единствените държави с ръст на БВП се очаква да са Китай, Индия и Индонезия. В Китай растежът ще се забави до 1% от 5,9% през 2019 г., прогнозират икономистите. В Индия икономиката ще забави ръст до 2,1% от 6%, а на Индонезия – до 1% от 5,1%.

„Глобалната икономическа картина изглежда мрачна, с рецесии в почти всяка развита икономика по света. Предполагаме, че ще има възстановяване през втората половина на годината, но рисковете пред този основен сценарий са изключително високи, тъй като появата на втора или трета вълна на епидемията ще доведе до още по-голямо потъване“, посочва Агате Демара, главен директор по прогнозите на Economic Inteligence Unit.

„На този етап също е трудно да се види стратегия за излизане от икономическата блокада, което означава, че несигурността ще остане висока. И накрая, комбинацията от по-ниски фискални приходи и по-високи публични разходи ще постави много държави на ръба на дълговата криза“, предупреждава Демара.

Американската икономика ще се свие с 2.8% тази година. Първоначалният отговор на коронавируса на администрацията е слаб, което позволи на заразата да се разпространи бързо.

Комбинацията от коронавирусната епидемия и спада в световните цени на петрола означава, че инвестициите ще се свият рязко тази година, особено в енергийния сектор, а ръстът на износа ще спадне, допълват икономистите, като припомнят разрива между Саудитска Арабия и Русия по въпроса за добивите на черно злато и последвалото наводнение от саудитски петрол на пазарите.

Ситуацията на петролните пазари излага на риск преизбирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ тази есен, особено на фона на резкия ръст на безработицата в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"...тежка рецесия заради пандемията ."На тая "пандемия" сега ще се прехвърли всичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
всички ще са изненадани накрая. особени тези празноглави нищоправещи агенции, които бълват никумо ненужни статии и "изследвани" които не струват пет пари. празни мисли на едни празни човеци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още