IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и държавата сближават позициите си за компенсациите заради коронавируса

Право на компенсации по правилото 60/40 ще имат фирми от всички сектори на икономиката, които докажат намаление на приходите с поне 25%

16:38 | 28.03.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Работодателите и държавата са на крачка от споразумение за компенсиране на засегнатите от кризата с коронавируса Covid-19 фирми.

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е обсъден вариант на постановление на Министерския съвет, съгласно който право на компенсация от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат работодатели от всички сектори на икономиката, а не по списък, чийто приходи от продажби са намалели с най-малко 25% поради напълно или частично преустановена работа заради извънредното положение, съобщават от Българската стопанска камара (БСК).

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването), допълват от БСК.

В хода на дискусията министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби. Окончателно решение за това ще бъде взето утре на извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще се обсъждат всички бележки на социалните партньори по текстовете. Целта е постановлението да бъде прието утре, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от компенсаторния механизъм.

Според БСК обаче е спорен въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на постановление спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предлагат за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например март 2019 г. спрямо март 2020 г.). Друго предложение предвижда спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е и как ще се доказва спад на приходите. Решено е съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

На заседанието е договорено още да се направи промяна в в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави постановлението неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия.

Предвижда се и създаването на публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, както и да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации.

Компенсации ще могат да се изплащат за целия или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от три месеца, предвиждат текстовете. Основно изискване към работодателите, за да получат компенсация, е да нямат данъчни задължения и неплатени осигурителни вноски за служителите и работниците, както и да запазят заетостта на хората, за които получават средства, за период, който не е по-малък от периода, за който получават компенсация.

Процедурата за кандидатстване ще се определи със заповед на директора на Агенцията по заетостта. Документите ще се предоставят по електронен път. Специална комисия, назначена от директорите на съответните териториални бюра по труда, ще проверява документите и ще взема решения за отпускането на компенсациите.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България призовават за  предприемане на незабавни, работещи, ефективни мерки за подкрепа на икономиката, която е тежко засегната и ако не бъде насърчена, ще бъде тласната в трудно обратима рецесия. Широко прокламираната подкрепа от 60% всъщност е едва 23%, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси, смятат от организацията.

Организацията настоява също за диференцирана компенсация съобразно тежестта на негативното влияние на мерките върху дейността на предприятията. Най-интензивна подкрепа - компенсиране на възнагражденията и осигурителна "ваканция", да получат фирмите, които напълно са спрели дейност, настояват от АИКБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Тотално ограбване на държавата значи. Спирам да плащам всякакви осигуровки, ако това се случи за всички. И какво е 25% - едно нищо, всеки може да го изфабрикува. Социализъм в действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Бидонойл
преди 3 години
Не ми давай линкове, защото няма да ги отворя. Щом не можеш да го изразиш мнението си със собствени думи, значи няма начин да ме убедиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
https://youtu.be/QT0kXhGfhSs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
https://***.segabg.com/touche/tush-03-27-2020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Бидонойл
преди 3 години
Как пък успя да го сметнеш? Дори правителството не знае колко точно губим, а ти си го изчислил до последния лев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Бързите тестове показват, дали имате имунен отговор.Ако се тествахме всички, то ще рече, чемного повече хора вече сме го преболедували!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
На ден губим по 250 000 000 лв.!https://youtu.be/QT0kXhGfhSs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
"Основно изискване към работодателите, за да получат компенсация, е да нямат данъчни задължения и неплатени осигурителни вноски за служителите и работниците, както и да запазят заетостта на хората, за които получават средства, за период, който не е по-малък от периода, за който получават компенсация."---Ами, колко закъсали са точно такива фирми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Нали е ясно,че това ще работи 1 месец ? После какво правим защото както ги виждам аз нещата .... по рано от септември няма как да се измъкнем.... а кой завод би плащал 40% от заплатата + осигуровки няколко месеца без да произвежда нищо нито пък да продава ?Това 60 на 40 е изобщо грешно заложено поне според мен. Трябва да се търси друг вариянт за подмопагане на бизнеса. Аз ако имах завод с 1000 човека и са ме затворили в момента и нито продавам нито произвеждам .... извинявай но няма как да оцелея няколко месеца да плащам 40% от заплатите на хората. Бих замразил завода. Може да платя заплати на 10-ина по важни , но останалите за съжаление няма какво да ги правя :(Държавата първо да удари една тесла в администрацията примерно 50% и да търси други механизми за бизнеса ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още