Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето

Въпреки прочистването на въздуха днес, епидемията от коронавирус ще ни направи много по-бедни и ще доведе до влошаване качеството на въздуха в дългосрочен план

   1| 2    
1
 
0
 
11
преди 1 година
Brazil's Jair Bolsonaro says coronavirus crisis is a media trick
Far-right president has resisted strong measures to stop spread of what he calls a ‘little flu’
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/23/brazils-jair-bolsonaro-says-coronavirus-crisis-is-a-media-trick
-------------------------------------------------------------
един от бандата на Оушън му е писнало от цирка и кааа че "Царя е Гол" щот с глобално затопляне стана мръсен въздух и с грипозни пандемии икономиката ше му спре ..... Чудно що там не ги удря с х500 пестин на секунда кат гъстотата у Рио е да си ебe века не знам .... сигур щот си немат глологлав генерал кат нас знам ли .... :))
1
 
0
 
10
michaelis23 до: orchis
преди 1 година
вирусът по скоро удря индустриалните райони и пътища на китайски стоки и най-вече в новините там особено много, иначе нищо друго не удря, поне аз от Западна Европа дет се "заразяват" х500 пестин калпака на минута тва видех .... също и хората си излизат нормално без декларации от тех за разлика от Източната Европа еле па ние .....
1
 
2
 
9
Hahoto до: velchev
преди 1 година
Зелената сделка е като чифте пищови на гол тумбак. Нека след като отмине короната да вдигнат акциизите във Франция, заради зеленото бъдеще или в Италия, да видите какъв бой ще яде властта. Ако при нас се махнат крадливите такси за СО2 ТЕЦовете ще бълват евтина енергия и за нас и за износ /свежи пари в отънялата хазна/. Само че господата в Брюксел под зелен предтекст ще ни оставят на скъп ток и на тъмно, за да е щастлива малката Грета и да са пълни техните джобове. Още някой месец карантина и като му лъсне на народа голия дир.ник, пак му говорете за зелената сделка, като отиде на поляната с дир.ник да рупа маруля!
2
 
3
 
8
ing5rov до: Стоян Петров
преди 1 година
Пъпеш , не те питам тебе ... тебе баща ти те е правил по задължение , тъй че не се навирай тука !
2
 
6
 
7
Стоян Петров до: ing5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Лично аз нафтена кола не съм карал и се надявам да не карам никога. Когато някой дарак премине покрай теб, цялата улица смърди на неизгоряла нафта. Да не ти обяснявам, какви количества фини прахови частици(от всичките им размери) бълват. В света само 10% от автомобилите са дизелови. В Европа те са малко под 50%. Всичкото това се случи заради субсидии от милиарди евро, които автогигантите лапнаха от правителствата за да създадат "незамърсяващ" дизелов двигател. Наистина милиардите доведоха до нелош от техническа гледна точка резултат, но трагичен от екологична.
1
 
5
 
6
velchev до: orchis
преди 1 година
Няма профилна снимка
Възможно е, но... Разгледах карта на плътност на пушачите. Иран е от държавите с най-малко пушачи. Като цяло в източна Европа се пуши повече отколкото в западна, а държави като Украйна и Русия, в които цигарите са без пари не са толкова засегнати от короната. Отделно е по-често срещано някой на 20-30 години да пуши по 2 кутии на ден, докато тези след 70-80 години са на по 2-3 цигари на ден. В спреда на вируса има една интересна аномалия - в рамките на една държава, без значение от гъстотата на населението, на някои места има в пъти повече болни - Ломбардия (Милано) - 10милиона, 40 хиляди болни. Лацио (Рим) - 6 милиона, 2500 болни. Сигурно е, че пушенето не е специфично по области и затова търся друга закономерност. Засега такава закономерност откривам само към замърсяването на въздуха от изгорели автомобилни газове (NO2 е само индикатор). Не съм зелен, нито anti-smoker, а инвеститор и си задавам въпроса - как ще се промени сентимента, защото със сигурност промяна при такъв катаклизъм ще има? Засега единствения ми отговор на база статистика е, че двигателите с вътрешно горене ще стават много по-недолюбвани. Без да препоръчвам, но инвестиции в Тесла (особено сега при евтин петрол), Тойота, Евростар ми изглеждат примамливи.
1
 
7
 
5
orchis до: velchev
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вирусът удря белите дробове. Нормално е ако някъде има замърсяване на въздуха, белите дробове да не са в добро състояние. Та, връзка има, но същата може да се търси и при пушачите, например.
2
 
8
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
90% от случаите на вируса в Италия са в областите от котловината м/у Алпите и Апенините. Тази котловина през зимата става една от най-замърсените части на планетата. Лично мнение - има ясна релация: замърсен въздух -> интензивност на разпространение на коронавирус. Гледал съм спътникови карти със замервания на NO2 и всичко съвпада.
6
 
4
 
3
ing5rov до: shinawatra
преди 1 година
Ти дизел карал ли си някога ?
7
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Зелените са у*роди, спор няма, но този който е измислил дизела съм сигурен че гори в пъкъла!