IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола потъват в началото на новата седмица*

Пазарните стойности на суровината отчитат резки спадове, а анализаторите очакват положението да се влоши

09:28 | 30.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като пандемията от коронавирус се разраства в световен мащаб и на фона на продължаващата ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,36 долара, или 5,46%, до ниво от 23,57 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 20,70 долара за барел, което е понижение от 81 цента, или 3,77%.

Последните прогнози твърдят, че търсенето на петрол ще спадне с 15 милиона или 20 милиона барела на ден, или с около 20% спрямо миналата година. Анализаторите очакват, че ще са необходими големи съкращения на производството и извън рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

„ОПЕК, Саудитска Арабия и Русия биха могли да изгладят различията си, но ОПЕК няма много възможности за действие .... Шокът за търсенето от COVID-19 е твърде голям“, заяви ръководителят на National Australia Bank Лаклан Шоу.

„Реалността е, че глобалните запаси ще се запълнят след няколко месеца, ако нищо не се промени и това ще има разрушително въздействие върху ценообразуването“, добави той.

През последните дни в ключови региони като Мидланд, Тексас суровият петрол сорт Брент се търгуваше с няколко долара по-малко от фючърсите на WTI, което показва, че компаниите там очакват пренасищане с доставки.

В момента производството на петрол в САЩ е приблизително 13 милиона барела на ден, но се очаква да спадне с повече от 1,4 милиона барела на ден до края на третото тримесечие на 2021 г.

През изминалата седмица броят на платформите на  Baker Hughes намаля с 40, отчитайки най-големия си спад от 2015 г. насам. Повечето световни компании за преработка на петрол обявиха планове за намаляване на капиталовите си разходи, а стотици вече съкращават служителите си в очакване цените на суровината да спаднат под 20 долара за барел.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,74% до ниво от 1641,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още