Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Може ли светът да си позволи толкова мащабни фискални и монетарни стимули?

Оправдани ли са те и дали няма да доведат до криза с държавния дълг и последващ ръст на инфлацията?

3
 
5
 
7
Бидонойл до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Краси е тежък случай. Не трябва да му се сърдим, а да го подкрепяме, за да успее да се интегрира в обществото.
7
 
5
 
6
Dr. Vatnikov до: крас
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Леле, толкова глупости на едно място не бях чел отдавна, явно щото не ти чета постовете.

1. САЩ има и кадри и технология. Всъщност 90% от нещата в сегашния живот са изобретени там. Ако не им достигнат кадри някога - на опашка седят и чакат да отидат там всякакви кадри.
2. Япония, Индия и Ю.Корея са стратегически конкуренти и в този смисъл врагове с Китай. Ако си мислиш, че ще се обединят с Китай, то и понятие си нямаш от геополитика.
3. Пари щяло да има много, но Китай нямало да дава стока - и какво ще си правят производството, бе?? Ако не продават в долари и евро, какво ще вземат, рубли за тапети, сигурно?!
4. В момента в който юана поскъпне срещу долара, китайската стока става скъпа, американските и европейските заводи изчезват от Китай и отиват в Индия, Виетнам и тн. и другарите от ком партията ще увисят носовете. Затова и си потискат юанчето. Колкото и долара да е евтин, юана ще е още по-евтин поради описаната вече причина.
3
 
6
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Докато в икономическия модел има заложено търсене на постоянен ръст, следван от инфлация, ще се печатат и пари.
Сега ще платим за големите ръстове от последните години с голяма инфлация, следствие от голям печар на пари. Просто е.

Но големият въпрос тук е, защо не сменяме модела за ръст/ инфлация?

Отговорът е скрит в психологията на човека. Той очаква с всяка изминала година да печели все повече пари, за да купува по-хубави неща. Това е съвременното съревнование на ловците, просто сега ловим социален статус по различен начин.
И поради факта, че все искаме повече от преди, се налага да се търси ръст, с който идва и инфлацията.
Ако цялото богатство е константна величина, то за да вземе един повече, то друг трябва да загуби. Печатът на пари решава този проблем, човешкия порив за повече е удовлетворен с повече цифри в дохода, които в повечето случаи купуват почти същото преди година.
3
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
За САЩ нещата са ясни- ФЕД се превръща в КОЛЕКТОРСКА ФИРМА изкупуваща АЦК и ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ.

По интересно е какво се случва с баланса ТЪРСЕНЕ - ПРЕДЛАГАНЕ в който участват не само американските специалисти , но и техните НАЙ ГОЛЕМИ КРЕДИТОРИ - КИТАЙ , ЯПОНИЯ и КОРЕЯ.

От това което наблюдавам оставам с впечатлението , че този баланс вече е нарушен и предстои да бъде до такава степен ДИСБАЛАНСИРАН при което ТЪРСЕНЕТО НА СТОКИ ПРОИЗВЕДЕНИ В КИТАЙ да нарастне до степен която да е в несъответстие с огромната пусната на пазара парична маса.

Казано на прост език - ПАРИ ЩЕ ИМА МНОГО НО СТОКА НЯМА ДА ИМА!!

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ САЩ ДА ЗАПЪЛНИ ТОВА ЛИПСВАЩО ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА Е ВЪПРОС КОЙТО ЗА МЕН ИМА ЕДНОЗНАЧЕН ОТГОВОР - няма кадри и няма и да има.

А КИТАЙ??
КИТАЙ Е ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ОГРОМНИЯТ СИ ВЪТРЕШЕН ПАЗАР И КЪМ ТОЗИ НА ДРУГИТЕ ДВАМА КРЕДИТОРИ НА САЩ - ЯПОНИЯ И КОРЕЯ с които в края на 2019 подписаха договори за съвместни действия в условията на настоящата криза.

САЩ е обречена държава.
1
 
7
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
колко бодрячески са го написали, сякаш слушам Путин на среща с народа. а какво ще стане с очакваните фалити и затваряния на нефтени компании, техните дългове, работниците им? туристическата индустрия как ще се възстанови, заемите им, работниците им? самолетния транспорт, заемите им, работниците им? стоките няма ли да се забави тяхното движение из света, поради натрупаното недоверие изток-запад? ендсоон енд софорт.
3
 
4
 
2
преди 2 месеца
С такова заспало население всичко е възможно.
2
 
4
 
1
преди 2 месеца
Може ли светът да си позволи толкова мащабни фискални и монетарни стимули?

Няма проблем, но и печатарите ще обеднеят.
Зверски!