IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маските стават задължителни на всички открити и закрити обществени места

5 са новите случаи на COVID-19 у нас, с което нарастват до 359, сочат последните данни на Националния оперативен щаб

17:22 | 30.03.20 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес.

Мерките се предприемат с цел ограничаване на разпространяване на епидемията от  COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве, посочва се в заповедта на министъра.

В същото време в цялата страна все още има остър недостиг на предпазни маски и ръкавици в аптеките и търговската мрежа. 

Мярката вече влезе в сила в Чехия. Подобна мярка въведе и Австрия от днес, но само за влизане в магазините и аптеките, като маски ще се раздават на входа.

По последни данни на Националния оперативен щаб от 17 ч. общо 5 са новите случаи на COVID-19 у нас. Така общо потвърдените случаи на заболяването в страната стават 359, съобщават от здравното министерство.

Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на COVID-19. Новите случаи са разпределени както следва: два в София, един в Плевен, един в Монтана и един в Благоевград.

113 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани.

По отношение на общата картина: 56% от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са при мъже, респективно – 44% при жени. Средната възраст на лицата, дали положителна проба за новия коронавирус, е 45 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 11; Бургас – 14; Варна – 17; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 5; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 5; Плевен – 9; Пловдив – 21; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 223; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 3.

Общо излекувани до момента са 17 лица.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
troika
преди 4 години
Днес отидох за пръв път до голям магазин, наредих се на опашка през 2 м, пуснаха ни и се започна скупчване на хора край плодовете и зеленчуците. Бутат се, ръгат. Не спазват дистанция. 50% нямат маски. Ако 1 на 1000 е заразен дори и без да знае и е без маска, спокойно след няколко дена ще имаме прираст на числото в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
поредната идиотия ... край нямат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Нещо изненадващо ли намираш в това, че герберастите, не знаейки какви ги вършат, като обезумели трупат глyпост върху глyпост? Просто нивото им е такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Ами точно, Вова !!! Ако щеш - търси маски на 20-кратна цена и пълни гушките на спекулантите, зад които се крият вносителите - тоест управляващите - или плащай пет бимберици глоба - които пак ще идат за управляващите. Не коранавирус, чума да вилнее, те капо няма да останат. Глоба във Франция - 150 евро - глобичка в богата България - 5 Б. Ако щеш !!! в други бедни западни държави, раздават маски гратис, тука давай по 10 лева на ден за маски.Разбира се - това е само за белия будала - у факултето Ушев не ходи, ората нали си немат работа, по цел ден са на тумби по сокаците, ама те са хелекторат - за тях репресии нема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Абе, какви са тия половинчети мерки? Я от Гражданска защита да раздадат противогази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
BattleRoyal
преди 4 години
Сутринта Годжи-Генерала каза че маските не само са безсмислени, но и опасни т.к. създават илюзорно чувство за сигурност... Следобед министъра-който-сменя-отменя-заповеди-по-10-пъти-на-ден изплюва поредната си ***, неясна и опасна "заповед"... Управляващите са мнооооого по опасни от вируса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Нас червеното знаме роди нинас не ще ни уплаши смърттапада другаря в смъртен бойпада за теб свобода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
В същото време в цялата страна все още има остър недостиг на предпазни маски и ръкавици в аптеките и търговската мрежа. А, то вече има и недостиг на пари,но щом Метрополията ще отвори чак в юни,то де.билизма тук се очаква да изфиряса юли...Пари нема, действайте!Интернационализма не умря с комунизма.Спете спокойно деца......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още