IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Законът за извънредното положение се нуждае от ремонт

Под един знаменател се слгат всички предприятия, независимо от това колко са засегнати, твърди д-р Милена Ангелова

10:44 | 31.03.20 г. 2
АИКБ: Законът за извънредното положение се нуждае от ремонт

Постановлението на Министерския съвет за компенсация на засегнатите от коронавируса фирми е максималното, което може да бъде направено при съществуващия закон. А самият закон се нуждае от ремонт. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Широко прокламираното съотношение 60/40, когато става въпрос за дохода на работниците, което интересува нас работодателите, всъщност е 23/77. При този ресурс работникът получава много ниска подкрепа", каза тя.

По думите ѝ другият порок на това постановление е, че слагат под един знаменател всички предприятия, независимо от това колко са засегнати. 

Тя коментира, че работниците също са поставени под общ знаменател, независимо от това дали са вкъщи и почиват, или работят на непълно работно време, или работят при пълно работно време, спазвайки всички мерки за сигурност.

"Не се отчита и степента, в която са засегнати предприятията. Тези, които затварят на 100%, получават същата подкрепа като тези, които са засегнати на 20% или по-малко", каза още тя.

Ангелова обясни, че АИКБ предлага когато едно предприятие е затворило, то да няма ангажимент, за да получи помощта. "При сега действащото постановление предприятието трябва да инвестира 77% от ресурса, за да стигне помощта до работника", допълни тя.

"Данните на БНБ показват, че 550 хил. влога на бизнеси са до 50 хил лева., а 345 хил. бизнеса са на санитарния минимум от 1000 лева. Настояваме за по-диверсифициран подход, за да може с един и същ ресурс да се постигне максимално ефективна подкрепа", уточни гостът.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
И аз си мислех, че науката е единодушна за посещението на планините и те могат да бъдат само полезни в случая, но се оказа, че ни управляват "новатори" и са измислили нова наука. Явно не им е достатъчно да затворят хижите та да няма как да се събират хората ами за по-сигурно целите планини все едно на затворено е по-полезно да се седи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Аве нали маските могат да бъдат и противопоказни!КОРОНОБЕСИЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още