IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Панчев: Кризата в икономиката може да е по-дългосрочна и по-тежка

Трудно е всичко да бъде прозрачно, защото се случва много бързо, смята икономистът

10:43 | 31.03.20 г.
Стоян Панчев: Кризата в икономиката може да е по-дългосрочна и по-тежка

Кризата, която се очертава в България заради забавянето на икономиката, ще е по-дългосрочна и по-тежка, отколкото очакваме на този етап. Това каза за "България сутрин" икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на коронавируса. Правителството отделя 1,5 млрд. за помощи с идеи за още икономически пакети. Kабинетът предлага и да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лева. 

"Очаквах, че ще има подобно развитие. Имаме 10 млрд. лева дълг, който може да бъде взет, и 5 млрд. от фискалния резерв. Може и да нямаме нужда от всичките 15 млрд. лева", 

Според него е трудно всичко да бъде прозрачно, защото се случва много бързо.

По думите му още в края на миналата година се е наблюдавало забавяне на икономиката в Европа.

"Кризата, в която влизаме има два елемента -  единият е шокът с предлагането около пандемията, и вторият - ние така или иначе вървяхме към стагнация или лека техническа рецесия още в края на 2019 г. Банките вече реагираха и показаха гъвкавост, очаквам да я видим облечена в правила", добави икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на оптимизация на разходите на държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още