IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А може ли държавата да гарантира наличие на поне 5 млн. маски до събота?*

В държавата на абсурдите една и съща заповед (с номер и дата) има едно съдържание сутринта, а друго – вечерта

12:40 | 31.03.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Всеки, който ме познава добре, знае, че обичам до болка България. И че хейтенето (по ген. Венцислав Мутафчийски) не е в кръвта ми. Но някои действия на властите от последните дни опъват иначе тренираните ми на какво ли не нерви до краен предел. И това се отнася особено много за некоординираните и направо разнопосочни послания към гражданите – нещо, което в кризисни времена е не само контрапродуктивно, а дори вредно.

Да вземем за пример вчерашните и днешна пресконференции на националния кризисен щаб. В деня, в който Световната здравна организация за пореден път заяви, че „няма доказателства за ползата от носенето на маски“, а ръководителят на щаба генерал Мутафчийски коментира журналистическия призив за коментар на чешкото признание за спад на заразените с въведеното задължително носене на маски с лаконичното „Всички имаме нужда от добри новини“, министерството на здравеопазването изненадващо издаде заповед за задължително носене на маски „на обществени места“. И малко по-късно конкретизира, че глобата за неносене е същата, каквато е за нарушаването на която и да е мярка на извънредното положение – 5000 лева. А ако прокуратурата реши, че става дума не за административно нарушение, а за престъпление  (не е ясно каква е разликата), тогава нарушителят може да получи до 5 години затвор и глоба от 10 до 15 хил. лв.

Но за да си купиш маска и да спазиш новата наредба, все пак трябва да има такива. От две седмици насам много аптеки посрещат посетителите си с надпис на вратата „Маски, спирт и дезинфекционни средства няма“. Само вчера обиколих лично 5 аптеки, във всичките от които с любезна усмивка ме уведомиха, че маски няма. Успях да намеря последен брой маска в ... малко магазинче за плод и зеленчук.

И само няколко часа по-късно здравният министър отмени собствената си заповед, защото в обществото "не е постигнат консенсус".

За втори път Ананиев отменя своя заповед след часове - след тази за ТИР-овете, а това създава  впечатление за хаотично вземане на решения без анализ, обосновка и подготовка. Това вреди не на последно място и на имиджа на правителството и щаба. А аз си мислих, че заповедите за мерки се издават на база експертен опит, И на база възможноста на обществото да изпълнява тези мерки. А не на база "постигане на консенсус".

Парадоксалното в случая е, че дори за съвестните и отговорни граждани, каквито безспорно за и читателите на този сайт, е трудно да се ориентират из нормативния хаос, който държавата сътвори за няколко дни. До момента има 30 заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, който след приемането на закона за извънредното положение получи правомощието да въвежда мерки за ограничаване на заразата. Тези заповеди могат да бъдат открити на сайта на ресорното Министерство на здравеопазването, но това далеч не е лесно. Там не е отделена специална секция от първата страница, а потребителят трябва да навигира през няколко подменюта, за да стигне до тях.

И това далеч не е всичко. Двете основни заповеди са забранителни, а повечето от останалите допълват или изменят други заповеди. Само че никъде няма единен текст за всички забрани, а за да може съвестният гражданин да разбере какво е разрешено, трябва да прекара часове в сайта.

Друг парадокс е, че някои правила (и изключения) не са описани в заповедите и формално представляват условие за налагане на наказания. Например изключението за разхождане на домашни любимци в парковете, за което спомена ген. Мутафчийски, не е регламентирано в нито една заповед на здравния министър. А в прессъобщение на Министерството на здравеопазването, в което се казва, че забраната не засяга хората, които си извеждат домашни любимци. Но всеки юрист, а и неюрист, знае, че прессъобщенията нямат законодателна сила. Затова и не е случайно, че дори през уикенда единично са съставени актове срещу хора, които са извеждали кучето си „в зелените площи въпреки забраната за посещение на паркове и градини".

Да вземем по-пресен пример. Гратисният период за носене на маски, за който днес спомена началникът на щаба, не е намерил отражение в сайта на министерството, за разлика от Заповед № РД-01-168 от вчерашния ден, според която „всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места“. Така формално отново подлежим на глоба дори преди съботния ден.

Има дори още по-големи правни абсурди - една и съща заповед (с номер и дата) има едно съдържание сутринта, а друго – следобед. Защото се променя и допълва в движение.

Но дори това не ме тревожи толкова, колкото обърканите, неясни и разнопосочни послания, които отправят членове на щаба и министри. Не само, но предимно в кризисни времена обществата имат нужда от лидер с ясни послания. Не съм сигурен дали в момента имаме такъв в България. И за край ще задам само два въпроса:

1. Ако двата щаба и отговорните за ситуацията членове на правителството (под 50 човека общо) не могат да се разберат помежду си и не съумяват да отправят еднозначни, ясни и силни послания, как  очакват 7 милиона граждани да се вслушват в тях.

2. Може ли държавата да гарантира осигуряването на поне 5 млн. маски до събота?

Текстът е писан преди отмяната на заповедта до постигането на консенсус

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Тази тема щеше да е напълно актуална дори в оптимални условия за българското законодателство, без криза, без извънредно положение(наредба Н-18 още ме дразни като си помисля за нея), а сега положението е - все едно си хванал първия случаен човек от улицата и си му казал "Пиши закони моето момче.". Лошото е че с такива глупави законотвориц няма светлина в тунела за държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Аз не съм сложил но все пак не съм съгласен и то по много проста причина, мисля че ще съвпадне с причината на другите несъгласни. Въпросът е кой предлаш, а не кой не желаеш. Да се оплаква и критикува може всеки... Всъщност трябва да се радваш че имаш плюсове на такъв коментар не да се чудиш защо има минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 4 години
Аз срещу носенето на маски нямам против. Но да бяха излезли и да кажат: Вижте, променят се нещата. По-добре е да се носят маски, се оказа. Така че и ние променяме мнението, адаптираме се. Издаваме заповед - носете маски! Понеже знаем, че е трудно да се намерят веднага, заповедта ще влезе в сила от събота. Тогава нямаше да пиша тази пледоария. На мен не ми беше приятно да го пиша това, повярвай. Аз не искам да съм прав, а да съм щастлив. Но днес не бях, уви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Опърпаняк - стига с тия мантри: махаме боко и кого слагаме?От УЛИЦАТА напосоки да съберем хора, по-добре ще се справят - или студенти-отличници в различни специалности от университетите !!! Тия са хем ***, хем нагли, хем крадливи. ВСЕКИ ще е по-добър от тях.Апропо - здравният пишман-министър и сега дърдори по телевизията - след всичко което надроби за 24 часа !!! Японски министър на негово място щеше да си е направил харакири досега - ама гербераст срама няма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Алоооу , ти имаш ли идея каква е разликата между биологичната и противопраховата маска , за която си ревнал ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 3
съни(тя)
преди 4 години
Чест ти прави, Бойчо, че изразяваш на глас проблемите на обществото от хаоса в организацията на един строго рестриктивен режим! Достойна журналистическа позиция!Напълно споделям всичко написано! Бих добавила и че не е адекватно нови нареждания със силата на закон да влизат в сила след няколко часа - вечерта министърът казал, че от сутринта един ккаво си, ако не глоба. Безумие, което няма оправдание. Не сме във военно положение, колкото и да ни втълпяват, че водим война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 6
Спящият бик
преди 4 години
Подкрепям тезата на Бойчо, що се отнася до разнобоя в посланията, които излъчват управляващите. Но не и за неносенето на маски. Маски трябва да се носят от всички и навсякъде, щом са излезли извън прага на дома си и пет пари не давам какво била казала някаква организация, пък било тя и СЗО. Логиката е математически проста и решението трябва да бъде също толкова категорично! Всеки вирусоносител трябва да е с маска, но понеже никой не може да прецени дали е такъв или не - много хора въобще не разбират, че са били носители - всеки е такъв до доказване на противното! Ама не било осигурило правителството достатъчно маски - това не е оправдание да сееш зараза и смърт около себе си! Аз също не намирах маски в аптеките и си направих сам - всеки може да го направи, но някой предпочитат да правят не маски, а политика по време на чума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Истината е много болезнена и проста.Ако няма обединение дясно и център, статуквото ще продължи да бъде същото. Тоест Боко.Защото има и много по-лош вариант, обединение Корни, Румен Гечев, Гоце, Волен, Костя Копейкин и Доган, тоест цялата прокопейнишка ***.Докато няма реална алтернатива, народът продължава да избира Боко, че иначе от другата опция...свят ще му се извие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
driverf1
преди 4 години
Нека този който ми сложи минус да се обоснове.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 години
Онова време си имаше и хубави страни---имаше, и всичките бяха оттам Калотина ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още