IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортните и фитнес зали започнаха уволнения, браншът иска Закон за фалитите

Мерките на правителството за запазване на заетостта са неефективни, коментира Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес

14:56 | 31.03.20 г. 1
Спортните и фитнес зали започнаха уволнения, браншът иска Закон за фалитите

Той отбеляза, че фитнес залите у нас са между 800 и 900, а в индустрията заетите са около 50 хиляди души.

“Има голямо неведение какво да се прави, хората ще се окажат принудени да освободят служители”, посочи Ангелов.

Според него мерките на правителството за запазване на заетостта (т.нар. мярка 60 на 40) са крайно неефективни, тъй като след върнатите суми за осигуровки от работодателите и служителите към държавата, в бизнеса остават около 20% от обещаните 60%.

“Ако тези осигуровки се поемат от държавата, тогава помощта ще е наистина 60 на 40 и това ще е действителен стимул работодателите да задържат служители. В момента не става въпрос за нежелание, става въпрос за невъзможност”, коментира Ангелов.

Той призова да се обърна внимание на Закона за фалитите, като посочи, че сега е моментът да се приеме един истински такъв закон.

“Много хора ще бъдат принудени да фалират в тази ситуация. Трябва да им се даде възможност след това пак да се върнат в предприемачеството. Това е нещото, което ще ни извади от кризата”, смята председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес.

Според нето по-важният въпрос е какво ще се случи, след като отшуми медицинският аспект на кризата.

Ангелов е убеден, че при удължаване на мерките определено ще се стигне до фалити и затваряния на фитнес зали, а за да бъде предотвратено това е необходима допълнителна помощ от държавата, както и предоставянето на нисколихвени или безлихвени кредити.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
В строитеслтвото отдавна има дефицит на здрави момчета. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още