IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато технологичните гиганти постигнат мир с Големия брат

В момента компании като Amazon помагат на обществото, а това ни кара да загърбим предишните проблеми с тях

10:58 | 01.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Във времена, в които хората са блокирани в домовете си, за технологиите регулации няма.

Това, което някога гръмко беше описвано като „шпионски капитализъм“, сега е необходимост предвид пандемията. Twitch е мястото, където нашите деца ходят на училище, Twitter – където епидемиологичните модели се дискутират, а WhatsApp – където пием заедно с приятели, пише Лайънъл Лорън за Bloomberg.

Около 40% от световното население живеят под блокада според AFP, което създава точно този тип отегчени и изолирани граждани, които не спират да проверяват Facebook. Личната ни информация е каквато си беше преди, но поверителността на данните вече изчезна от нашата йерархия на нуждите, допълва Лорън.

По същия начин, по който пазарните сили, които накараха големите технологични фирми да изглеждат толкова опасни, сега ги карат да изглеждат жизненоважни и надеждни.

Amazon.com, която винаги е искала да бъде "Магазинът за всичко", сега е "Единственият магазин" в градове като Париж и Сан Франциско, където доставя всякакви стоки за дома (с някои ограничения), които невинаги могат да се намерят в хранителните магазини или дрогериите, които все още работят.

Проблемите в гиг икономиката (gig economy - неофициалната заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги и работни места) са възмутителни, както показват оплакванията на служителите на Amazon. Но няма грешка в посланието, което изпрати компанията, обещавайки да наеме още 100 хил. души: фирмата, която някога беше критикувана, че убива икономиката, сега е икономиката.

Къде отиде възмущението от събирането на данни от платформите, убиващи конкуренцията, за които толкова говореха потребителите, малките фирми и правителствените регулатори? На първи поглед изчезна, или поне е в хибернация, тъй като фокусът се измества от обуздаване на технологичните гиганти към гарантиране, че може да се стигне до всички нас в това време на нужда.

Всъщност може би вече виждаме контурите на новo, следвирусно споразумение между големите в технологиите и голямата държава.

В него се казва, че най-важният ход на Европейския съюз от последните седмици е да помолят шефовете на Netflix, Google и YouTube да намалят качеството на стрийминга, за да се намали натовареността на мрежите. Технократите в Брюксел, мястото, откъдето тръгнаха законите за поверителността на данните, сега са свидетели на използването на метаданни за геолокация от телефоните, анонимно, разбира се, за да следят епидемията. Дигиталните правила, създадени да засилят технологичния суверенитет на ЕС, биват преосмисляни, пише Financial Times.

Последна актуализация: 07:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
зависи на кой оператор си , можеш и в София да го постигнеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Мисля, че все още има запазени села в Родопите без Интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
защо статията не е маркирана като платена ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ddb
преди 3 години
тогава ще ми се иска да бягам в страна с по-малко развити комуникации и технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още