IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружение "Да запазим Корал" иска мораториум върху проекта за ОУП на Царево

В този му вид планът дава поле за поредица от започнато и недовършено строителство на мащабни инвестиционни проекти, счита сдружението

19:55 | 31.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Мораториум върху проекта за Изменение на Общия устройствен план (ИОУП) на община Царево и откриване на нова процедура след отмяна на извънредното положение в България с изцяло преосмислено задание. За това настоява сдружение „Да запазим Корал“ в писмо до премиера Бойко Борисов.

В момента в проекта за общ устройствен план на общината се дава поле за поредица от започнато и недовършено заради задаващата се рецесия строителство на мащабни инвестиционни проекти, се казва в писмото. „Черноморието ни вече е осеяно с подобни недомислици и последиците за облика на крайбрежието ни са катастрофални. Днес е решаващо да не позволим това да продължи“, допълват авторите му.

Според тях в плана са налице завишени площи на пясъчни плажове спрямо предимно горския и скалист бряг на общината и 54% увеличаване на застрояването на Синеморец. „Планът все още предпоставя строителство върху дюни и заменени бивши държавни гори. Плажовете в общината са “нараснали” почти двойно спрямо 2008 г., когато са били 344 декара активна плажна площ, а в сегашния проект площта им вече възлиза на 602 декара. Това увеличение на хартия води до нарастване на капацитета на плажовете от 43 хил. души до 75 хил. души, като дори де факто нивото на урбанизация по така процедирания план е за 140 хил. души или три пъти повече от действителния капацитет на плажовете“, пишат от сдружение „Да запазим Корал“.

То отбелязва още, че в проекта се предлага мащабно ново застрояване от 5160 декара при условие, че 62% от жилищата в общината в момента са необитаеми. „С този подход природата и пейзажът от Варвара до Резово завинаги ще бъдат увредени и засипани от нови необитаеми сгради или по-страшно, недовършен груб строеж“, се казва в писмото. Според авторите му е незаконно и предвиденото строителство върху площи, заети от дюни, независимо дали те са картирани и отбелязани като такива или това тепърва трябва да се направи. По Конституция те принадлежат на държавата.

В плана липсва и зона на специална устройствена защита около плажа за природосъобразен туризъм “Корал”. „С промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 15 март 2016 г. Народното събрание предприе първи стъпки за запазване на последните незастроени местности по Черноморието. Проектът за изменение на ОУП Царево е в пълен разрез с тези законодателни усилия“, изтъкват от сдружението.

„За да бъдат изпълнени целите на направените промени в ЗУЧК, ОУП-Царево трябва да предпази от застрояване зоните зад плажовете за природосъобразен туризъм. Без тази втора стъпка е налице съществен и обоснован риск териториите да бъдат трайно увредени като съответно плажовете не биха могли да изпълняват функцията си, зададена им от ЗУЧК като природосъобразни“, считат авторите на писмото.

„Поставянето на определени територии частна собственост под особен статут не представлява прецедент в нашето законодателство“, изтъкват от сдружението и допълват, че такива са имотите, попадащи в обсега на Закона за защитените територии – национални паркове, резервати и други, имотите попадащи в градски паркове и градини, имоти със специален режим във вододайни зони и други. „Частните собственици биха могли и при такъв статут да използват своите имоти за земеделие и други дейности, които не включват строителство на сгради“, се казва в писмото.

Според авторите му мораториум върху изменението на ОУП на Царево е шанс за преосмисляне на цялостното му задание и повишаване на нивото на ангажираната експертиза. Те аргументират искането си и със съществуващата фактическа пречка за обществено обсъждане на проекта за ОУП заради въведеното извънредно положение. „То е планирано за 13 април в читалището на град Царево и съм събитието има заявен голям обществен интерес, но в настоящата ситуация на извънредно положение обсъждането не би било възможно и сдружението ни несъмнено ще сезира в тази връзка Кризисния щаб“, пишат от сдружение „Да запазим Корал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още