IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xerox се отказва от придобиването на HP Inc.

Сделката не може да се осъществи предвид кризата в общественото здравеопазване и произтичащите пазарни отклонения

08:43 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на HP Inc. в Пало Алто. <em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Централата на HP Inc. в Пало Алто. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Xerox Holdings Corp. се отказва от своята враждебна оферта за закупуване на своя по-голям конкурент HP Inc., след като пандемията на коронавирус подкопа способността на производителя на копирни машини да извършни сливането, пише The Wall Street Journal.

Xerox заяви във вторник, че оттегля офертата си за над 30 млрд. долара и прекратява прокси борбата за замяна на Борда на директорите на производителя на принтери и компютри. Xerox е заключил, че вече не е разумно да продължи сделката предвид здравната криза и произтичащите пазарни отклонения.

Този ход поставя края на едно от най-големите сливания в технологичния сектор и подчертава удара, който коронавирусът нанесе в света на сключванията на сделки.

Той бележи края на петмесечна офанзива от страна на Xerox, стартирала, когато предложението ѝ стана публично достояние в началото на ноември, след като двете компании по-рано проучваха сливането си тихо, но не успяха да постигнат споразумение. Оттогава HP неколкократно отхвърля своя конкурент, отказвайки най-новата оферта на Xerox за парични средства и акции от 24 долара на акция и по-ранно предложение - като недостатъчни и твърде рисковани предвид размера на ангажирания дълг.

Опитът на Xerox да купи компания, повече от три пъти по-голяма от нейния размер, винаги би бил предизвикателство, но в началото компанията беше в по-силна позиция, отколкото днес. Тя разполагаше с пари от продажбата на съвместното му предприятие с Fujifilm Holdings Corp. и акциите ѝ растяха, тъй като продължаваше да намалява разходите.

Акциите и на двете компании се търгуват на по-ниски нива, отколкото преди месец, докато вирусът се разпространява, въпреки че щетите са по-лоши за Xerox. Пазарната стойност на HP е спаднала до около 25 милиарда долара, точно под мястото, където бе преди появата на офертата, докато стойността на Xerox е приблизително наполовина и падна до около 4 милиарда долара. Това намали стойността на офертата ѝ до около 31 млрд. долара, докато предишната сума бе 35 милиарда долара.

Xerox, която има около 3 милиарда долара дългосрочен дълг, планираше да заеме до 24 млрд. долара за офертата, като гарантира кредитните си ангажиментите за сливането частично въз основа на сравнително ниския дългосрочен дълг на HP от по-малко от 4 милиарда долара.

Развитието по темата се случва повече от две седмици, след като Xerox заяви, че спира усилията да се срещне с акционерите на HP, за да прокара офертата си, за да може да се съсредоточи върху реакцията срещу коронавируса.

Предложената сделка имаше подкрепата на активиста инвеститор Карл Айкан, най-големият участник в Xerox с приблизително 11-процинтен дял, който също така притежава повече от 4% от HP.

Двете компании се отличават в различни области на пазара, като Xerox е по-известна с големите принтери, а HP е по-голяма при компютрите, както и при настолните принтери и консумативи. Xerox твърди, че комбинацията може да доведе до икономии на годишни разходи от над 2 милиарда долара, което би им помогнало да се справят с общия спад в индустрията.

HP постави под въпрос прогнозата за икономия на разходите и представи собствен план за обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара. Не се казва дали последният спад на пазара е променил тези планове.

През миналата седмица HP насрочи годишното си заседание - и гласуването на акционерите за конкуриращия се борд на директорите - за 12 май. Xerox настоя да замени борда със свои собствени кандидати в опит да докара HP до масата за преговори.

Ако Xerox бе избрал да продължи своята прокси борба, щеше да се наложи да се среща  акционерите на HP през седмиците преди гласуването. Тази задача би била усложнена от широко разпространените насоки за социално дистанциране, които правят невъзможни личните срещи и факта, че инвеститорите са съсредоточени върху реакцията на кризата в техните собствени фирми.

Xerox и HP, ръководени съответно от Джон Висентин и Енрике Лорес, ще се изправят пред много еднакви предизвикателства като отделни компании, които биха имали и като една. Печатната индустрия се свива, тъй като хората и предприятията зависят по-малко от хартиените документи, а по-новите технологии като 3D печат не успяват да компенсират спада, оставяйки на компаниите малък избор, освен да се съсредоточат върху свиването на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още