IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Kirkbi Group: Сега не е време за инвестиции в акции

Изпълнителният директор на фонда на семейството зад Lego, смята, че сега волатилността на пазарите е прекалени голяма

21:00 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Управителят на фонда, който отговаря за богатството на семейството зад Lego, заяви, че пазарите на акции остават твърде волатилни и ловът на добри сделки би бил твърде рисков, предава Bloomberg.

„Това не е моментът да сме смели", заяви в интервю във вторник главният изпълнителен директор на Kirkbi Group Сорен Торп Соренсен.

„Волатилността достига исторически максимуми", каза Соренсен, който управлява портфейл от 18 милиарда долара. „Като дългосрочен инвеститор, най-добрият ми съвет е да седим неподвижно и да удържаме на бурята“, каза той.

Глобалните акции, измерени със световния индекс MSCI, отчитат спад с повече от 20% от средата на февруари, което прави много компании подценени. Лари Финк, изпълнителен директор на BlackRock Inc., заяви в годишното си писмо до акционерите, че разпродажбата е създала „привлекателна възможност“ за някои клиенти да „ребалансират в акции“. с с

„В един момент, това може да бъде след два месеца, може да бъде след четири месеца, ще видим възможности и тогава ще бъдем готови", каза Соренсен.

„В момента е важно да признаем, че несигурността около ефектите и продължителността на настоящата ситуация е твърде голяма“, каза той.

Вместо да търси нови инвестиции, Соренсен заяви, че Kirkbi се старае да се увери, че компаниите, които вече притежават, са стабилни. Освен производителя на играчки Lego, Kirkbi има участия в ISS A/S, Nilfisk A/S и Landis+Gyr AG. Освен това притежава 50% от Merlin Entertainment, операторът на увеселителните паркове Legoland.

Наскоро Kirkbi реши да се присъедини към борда на ISS, тъй като се стреми към по-голямо влияние върху компаниите, които притежава.

„Искаме да бъдем активен собственик в компаниите, в които имаме значителен дял“, каза Соренсен. „Искаме да гласуваме на събранията на акционерите, искаме да бъдем движещ фактор за убеждаване на ръководството за Корпоративна социална отговорност и устойчивост“ и „това може да стане само чрез членство в борда или тесен диалог с ръководството“, каза той.

Kirkbi се председателства от Кйелд Кирк Кристиансен, внук на основателя на Lego и един от най-богатите мъже на Дания с богатство от 4,1 милиарда долара, според индекса на Bloomberg Billionaires. През последните години той предаде повече контрол над Kirkbi на трите си деца - Агнет Кирк Тинггаард, Софи Кирк Кристиансен и Томас Кирк Кристиансен, които имат лично състояние от около 4 милиарда долара всеки.

Фондът, който има инвестиции в слънчева и вятърна енергия, очерта нова стратегия, която включва повече разходи за възобновяема енергия, каза Соренсен. Следващата му инвестиция може да бъде в нови области като батерийни технологии или енергийна ефективност, каза той.

„Търсенето в световен мащаб на устойчива енергия и по-голяма енергийна ефективност само ще нараства“, каза изпълнителният директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още