IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

ямал ямал

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 2 rate down comment 12
АнтиФъшкист
преди 4 години
Кай бе ***! Упоркити приз г*за ли ви ги наливат бе центов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Толкова неграмотен *** копейник отдавна не се е изявявал тук. Дето се казва - няма време за губене, директно на фронта! За Путина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 6 rate down comment 6
АнтиФъшкист
преди 4 години
Къв СССР е капитолирал бе упорен! Ти сериозно си скаран с историята, че и ти вярват тука юнгерити. Шекелгрубер я кай га е създаден СССР ,*** след кат видиш в упорнуту Вики, чи явно си кат идола си на забранени субстанции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 6
АнтиФъшкист
преди 4 години
Шекелгрубер ти де чети тая упорка за Брест-Литовския договор?Там нищо такова не е описано. И Ленин не го спазва. Знайш ли що? Щот само на таквиз кат тебе е бил важен тоя договор. Швабите що не негодуват след кат Ленин казва че няма да го спазва, ами БГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Импестора има 1- по математика и 0+ по икономика. Но той се успокоява, че оценките са по американската система - 0 е най-високата оценка!Крайно време е да издаде книга - "Моите коментари в Инвестор или как станах богат"хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 5 rate down comment 5
Onia
преди 4 години
Естествено, че Ленин и Русия нищо не са ни опростили. Не твърдя това. Русия само е вземала от нас. Казвам, че преставаме да плащаме, защото те тогава се правят, че нямат нищо общо с царска Русия, т.е. нито признават дълговете си, нито си искат вземанията. Очевадно дълговете им съм били повече от вземанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 2
cherney
преди 4 години
Какво означава този нонсенс "LNG е по-скъп от тръбния газ"? И в двата случая значение имат направените инвестиции, респективно формиране на цена, която може да ги възвърне. Колко е себестойността на добивания от Газпром газ? И следва ли в себестойността на 1000 куб. м. газ да влизат направените от компанията инвестиции в Северен поток 2 и Сила Сибири. Щото в тези тръби стоят едни 30 млрд. долара. А за протокола - първата тръба няма да бъде достроена, а втората официално е в профилактика и не работи. Неофициално - Китай отказва да купува в момента. Така, че цената е нещо относително и твърдения, като твоите са крайно несъстоятелни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 9 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Ти само гледай каква изкуфяла логика. Хем ни обяснил подробно защо LNG бил много скъп, хем да си прочетем и се сетим сами. Хем LNG бил много скъп, ама хем да сме се възхищавали на савецките LNG терминали - явно те са най-добрите в неговата глава. А как могат да минат корабите през Сибир до Варна хич не ми стана ясно от подмятанията и този захлас по савецките чудеса. И газпром строял LNG terminal. Може да са си платили, ама едва ли могат да го строят. А пък LNG танкери могат да строят само 6 страни в света и Русия не е между тях естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 9 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Излъгали са те в партийните книжки. Ленин не ни опрощава никакъв дълг, ами на 3 март 1918г. СССР капитулира пред България и съюзниците й с брест-литовския мирен договор и дългът естествено отпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 10 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Еле!Ти си бил Титан! Западът бил виновен за Голодомора, защото СССР имали да изплащат дълг на царска Русия! Да си прочел някъде, че СССР се обявява за ненаследник на Царска Русия! И точно поради това България, анулира дълга от Освобождението - окупационния дълг!Май кандидатстваш за член на Клуба!!Имаш нашата подкрепа, но се стегни, че Импестора виж как се раздава - всеки ден по над 10 коментара в защита на лилиПутин! И това не му е предела!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още