IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

ямал ямал

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 4 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Защото САЩ сигурно някой ги обича някъде по света? Сам Тръмп го каза "Защо останахме без нито един приятел на света?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Зелков - дори от ЕК, въпреки вроденото им идиoтство, измънкаха, че "зелените политики" ще чакат справянето с рецесията заради епидемията - като знам измъчената европейска икономика как беше на ръба на рецесия и без коронавирус, мноооого ще чакат. Дeбилът тимерманс няма да е жив да види дори началото на водородните си бълнувания. Нямам нищо против точецът от ВЕИ - ама да му спрат субсидийките и да оцелява в среда на пазарна конкуренция... нали уж в Европа е капитализъм, а не комунистическа планова икономика? - ами нека се борят с евтиния газ !!! За войната - Русия война с Европа няма да почне, по принцип Европа ЗАВЪРШВА войните. Но в един момент може да приеме някоя полска наглост като пряка агресия. За атомчетата - Вовата го каза просто: СВЯТ БЕЗ РУСИЯ НЯМА СМИСЪЛ ДА СЪЩЕСТВУВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Много обичам да чета глyпости. Според официални данни - ето какви са резервите на природен газ по държави - говорим за доказани резерви - в трилиони метри:САЩ - 11.9Туркменистан - 19.5Катар - 24.7Иран - 31.9Русия - 38.9Апропо - САЩ е доста назад и по доказани петролни резерви - простно изпомпват като за последно. Това са данни от суперподробният анализ на световният отрасъл на петроло- и газодобивът на експертите от ВР. Предполагам, че те знаят маааааалко повече от тебе.Втечненият газ не може да конкурира ценово тръбният. Толкова пъти съм обяснявал защо (а то е и очевидно) че повече няма да го попетдесетвам заради тебе. И няма голямо значение дали е щатски или катарски, защото разстоянието е най-малко значимият фактор за оскъпяването. Пазарът на Газпром може да се харесва на Катар, но това е също толкова от значение, колкото предположението, че комунистически Китай си харесва Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
sultan
преди 4 години
Полското държавно ръководство явно здраво се е насмукало със Зубровка и Житная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 2
cherney
преди 4 години
Основният доставчик на LNG за ЕС няма са е САЩ, а Катар. Находището South Pars / North Dome, което попада в териториалните граници на Иран и Катар има доказани резерви от над 50 трлн. куб. метра природен газ. Сравни ги с Уренгой и Ямбург с техните жалки показатели, а това са все пак двете най-големи руски находища. До 2023г. всички най-големи корабостроителници в света са натоварени с поръчки за LNG танкери. Този пазар се развива в тази посока от около 5г. - газ с танкери вместо по тръбопроводи. Газпром и сега продава много в ЕС, но 80% от този експорт е за страните от Западна Европа. А тези страни си построиха газови терминали и днес те са силната страна, а не Газпром. Танцът го задава ЕС, а не Газпром. И любимия ти Милър няма друг избор, освен да продава на пазарна цена, каквато е на спот пазарите. Но пазара на Газпром се харесва от Катар, както саудитците харесват пазара на Роснефт. В тази ситуация има един печеливш - ЕС.Относно бълнуванията за дострояването на СП 2 - кой кораб ще стори това и коя застрахователна компания ще го застрахова, за да започне работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Браво на Полша, сега и ние барабар с Германия трябва да спрем да купуваме, за да му е сечено-сечено-сечено на другаря Путин! Само дето много "ще"-та има в тая статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
И още нещо, защо ВСИЧКИ нормални държави съседи на пPoccия не могат да я понасят вече?Литва, Латвия, Естония, Финландия, Полша, отскоро и Беларус, Румъния, Турция, Украйна, Грузия, вече и Казахстан и тн.? Защо? ...оффф, сигурно Запада пак е винивен! Останаха им само умряла от глад Молдова, донякъде Армения и държаните с чатал за врата държавки от Централна Азия.Никой друг не ви ще!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Слабомозъчен и назобен с опорки скот, никоя нормална държава вече не иска "приятелството" на *** и ***!Китайците почнаха да ги скубят вече, не Америка, а Китай ще ощави пияниците и то до голо!Стандартът на поляците е 2 пъти по-висок от на *** и разликата продължава да расте.А държавата бензиноколонка не я чакат добри времена, 75% от износа е нефт и газ, нефта вече никога няма да е каквото е, а е минал 35 долара, я шистака се е включил. Газ вече два отвсякъде, втечнен - добре дошъл, по тръба - също. Военна индустрия - смях, отказани заявки и технологично изоставане.Че дори България миналата година изнесе машини за повече пари, отколкото расийка военни ламарини. Свърши се с прихода на Империята на злото, оттам и с ***. Дори запенени от яд слабоуми, като тебе, усещат накъде отиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 0
troika
преди 4 години
Странна работа. Полша си гони стратегическия интерес а някой хора, казват, че не е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Наистина сте босички. Ако премахнете "реверса" за Украйна(между 20 и 30 млрд куб метра) с изненада ще установите, че доставките за Европа не са се повишили значително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още