IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

ямал ямал

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 12 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Гледам руските роби строени на пожар да обесняват как нямало по хубава от руската газ. Изпълнени с омраза към поляците. Изпълнени с омраза към украинците. Изпълнени с омраза към всички християнски държави в ЕС, щото Русия така ги учи. Няма разлика между русофила и ислямиста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
Oбичам България
преди 4 години
Путин няма да върне Крим. Питал съм и украинци дали предпочитат действията в Донбас да спрат и да има мир с руснаците и за моя изненада - всички ми казваха, че е ок руснаците да вземат и Донбас стига да няма война. За моя изненада, но реално хората там видяха какво е война и не им харесва - искат просто интеграция с ЕС и мир. Да, ама нито Путин ще им даде ЕС и НАТО, нито западът ще им позволи мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Поляците са суверенна държава и имат право и от Марс да си доставят газ, ако могат. Ако Зелената сделка на Брюксел мине, ще им е почти невъзможно да минат без руска газ, защото ще унищожат въгледобива си. Ако ли не, имат не малък шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 10
ing5rov
преди 4 години
ъхъ , покрай помощите дето ше праща в америка ... да "преборят" вируса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Като е неконкурентен защо само за месец са изнесли 7 милиарда м3 ? Тази долнопробна руска пропаганда вървеше сред изкуфелите русофилски глави преди този факт да стане реалност. Сега Путин може само да се обажда на Тръмп да го пита как да върне Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 6
Oбичам България
преди 4 години
Опитай се да си малко по-безпристраснен - поляците са в пълното си право да се струват и да не харесват руснаците (от историческа гледна точка). Говорим са много пари, за ключов ресурс и за дългогодишни договори - ако ти си на мястото на поляците и може да си го позволиш, естествено, че е по-добре да платиш повече, отколкото да дадеш на неприятеля ти механизъм за натиск. Утре като дойде зима и Газпром спре кранчето, защото политиците се карат? Мислиш, че на Газпром им пука за полския народ ли? Това ми напомня, че след окупацията на Крим от руснаците, Путин нямаше как да снабдява хората там с вода и газ, защото всичко идваше от Украйна. Украинците тогава им прави чест, че въпреки войната не умориха хората изчакаха Путин да направи моста. Но, товане един народ, а Газпром и Полша не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Фонов, твоята глyпост е медицински феномен. Отказваш да приемеш фактите:1. LNG беше абсолютно неконкурентен на 2 долара, сега на 1.60-1.70 пък хептен.2. Още при цена 2 долара, европейските контрагенти отказваха дори договорени количества LNG, защото им беше по-изгодно да плащат обезщетение, отколкото 50% по-скъп американски газ.3. Износът на САЩ сравнен с износът на Русия е жалък като обем. Ако ЕС чака на САЩ да я захранва с газ - тогава самите САЩ ще трябва да купуват от Газпром или Новатэк. Дори сега износът им съществува само защото Шел (основно) внася в САЩ по-евтин газ от Латинска Америка. Разбира се - жалки-нежалки количества - САЩ ще намери на кой да ги продава в Европа - клиенти се намират - обзети от болно русофобство, коленопреклонни режими - такива като поляците или нашите ***, които ще купуват американски LNG дори да е тройно по-скъп от руския. Интересно - шлахтичката измeт дали ще смее да съди САЩ, когато се окаже, че те им продават газ на цена 50% над пазарната? Риторически въпрос, то се знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Русия изобщо да не се церемони с тая мръcна държавица, която дори не допусна - в злобата си - руски самолети с хуманитарна помощ за Италия през въздушното си пространство. Такава мерзост е недопустима дори по време на война. Искът им е абсурден и Газпром не трябва да им плаща нищо. Щом като имат подписан договор с твърда цена, пияндурите имат право на претенции само ако Газпром им е надписвал сметката или ако ги е заставил със сила да подпишат договор. Иначе е все едно Кухаов да си купи домати от зеленчукаджийницата на Пешо на 2.50 лева, с цена изрично и коректно обявена с етикет на щайгата с домати, ама после - щото видял, че на сергията на Гошо доматите са 2.20 лева - да съди Пешо да му върне 30 стотинки на кило. Ами да са гледали, бе !!! Да са си намерили по-евтин доставчик или да са преговаряли за намаление на цената !!! То по тая логика всеки може да обжалва всяка сделка в съда.Опитите им да спрат СП 2, който ще доставя газ на друга държава и дори не минава през полша или през териториалните и води, е върховна наглост. Както на ТЯХ никой не може да им заповядва да купуват газ от Газпром, така и ТЕ не могат да спират други държави да купуват Газ от Газпром, щом искат. Разбира се - тяхна работа е, щом не искат да купуват газ от Газпром. Но рано или късно ЕК ще ги натисне да спрат смрадливите си ТЕЦ, които горят гадни въглища, опушват половин Европа и им дават 80% от токът. Както гледам - новият им газопровод от Норвегия няма да може да компенсира дори количествата, които сега получават от Русия. Да не стане така, че след 5 години да избират: или да се влачат по корем пред Саша Милър - или да стоят на тъмно и студено?Да внасят LNG от САЩ или Катар на тия цени на природния газ, означава от злобата си да плащат двойно повече от другите държави. Това ще го плати полският народ - ама ако и те са ок - значи - тяхна си работа. Както казах, щом не щат да купуват от Газпром, дори да им е по-изгодно, никой не може да ги накара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
fon
преди 4 години
За януари САЩ са изнесли 250,305 милиона ft3, или 7.087 милиарда м3, или да го кажем със скорост 85 милиарда м3 на година.https://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htmОще толкова и всичкия руски газ в ЕС ще може да бъде заменен с американски. А идва и азерски газ и от източното Средиземно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
да , това е правилната газчица !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още