IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията сега може да бъде по-различна и продължителна от предишните

Финансовата криза през 2008 г. беше само загрявка за сегашната, коментира икономистът Кенет Рогоф

22:33 | 01.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Колкото по-дълго това продължава това, толкова по-голяма е вероятността да се унищожи производствения капацитет, според&nbsp;Мари Оуенс Томсън &nbsp;от Indosuez Wealth Management.&nbsp;<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Колкото по-дълго това продължава това, толкова по-голяма е вероятността да се унищожи производствения капацитет, според Мари Оуенс Томсън  от Indosuez Wealth Management. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Пандемията от коронавируса Covid-19 и мерките за овладяването ѝ изправят глобалната икономика на прага на рецесията. Сега се засилват опасенията, че спадът може да бъде далеч по-дълготраен, отколкото първоначално се смяташе. Той потенциално ще продължи до следващата година и дори след това, тъй като правителствата засилват ограниченията за бизнеса, за да спрат разпространението на вируса. Това преконфигурира самата концепция за публичното пространство и възпрепятства икономически растеж, пише The New York Times в свой анализ.

Пандемията поставя преди всичко в опасност общественото здраве. Докато взаимодействието между хората остава рисково, бизнесът не може да се върне към нормалното си състояние. Това, което беше нормално преди, може вече да не е такова. Хората вероятно ще са по-малко склонни да посещават претъпкани ресторанти и концертни зали дори след овладяването на разпространението на вируса.

Рязкото спиране на търговската дейност заплашва да нанесе толкова дълбоки и трайни икономически щети във всеки регион на света, че възстановяването може да отнеме години. Загубите за компаниите, много от които вече изпитват трудности с покриването на дълговете си, рискуват да предизвикат сериозна финансова криза.

„Чувствам, че финансовата криза през 2008 г. беше само загрявка за тази“, коментира Кенет Рогоф, икономист от Харвард и съавтор на книгата за история на финансовите кризи „Този ​​път е различно: осем века финансова глупост“.

„Всичко зависи от това колко дълго ще продължи здравната криза, но ако това продължи дълго време, със сигурност ще станем свидетели на майката на всички финансови кризи“, казва той.

Ситуацията изглежда ужасяваща в развиващите се страни, които стават жертва на отлив на капитали. Това оказва натиск върху валутите им и принуждава хората да плащат повече за вносна храна и гориво на фона на опасността от пандемията.

Дори и след като вирусът бъде опитомен - и никой всъщност не знае кога ще стане това, светът след това, според анализаторите, ще бъде изпълнен с проблеми както за домакинствата, така и за бизнеса.  Някои мерки за социално дистанциране могат да останат за неопределено време. Потребителските разходи допринасят за приблизително две трети от икономическата активност в световен мащаб. Ако тревожността продължи и хората не са склонни да харчат, възстановяването ще бъде ограничено.

 „Хората преживяват истински шок. Възстановяването ще е бавно и определени модели на поведение ще се променят, ако не завинаги, то за дълго“, казва Чарлз Дюма, главен икономист в TS Lombard.

Американците повишиха значително темповете си на спестяване през годините след Голямата депресия. Това може да се случи отново.

САЩ, най-голямата икономика в света, почти сигурно е в рецесия. Така е и с Европа, както и големи икономики като Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Бразилия, Мексико. За Китай, втората по големина икономика в света, се очаква ръст на БВП от само 2 процента през тази година, според TS Lombard.

Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Едва в последно време успяхме малко да поолабим колана... "Кога го олаби колана ... кат потекоха еврофондовете ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Yanis83
преди 3 години
Точно, "Млада булка с креват ще плащат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Абе, рецесия, криза, куче със салам ще плашат! България винаги е била държава в криза, с много редки напъни да се измъкнем от нея. 45 години дефицит на стоки и услуги. После 20 години тежък преход с поредица от фалити. Едва в последно време успяхме малко да поолабим колана, а сега просто ще се върнем към нормалното си състояние. Ако някой трябва да го е страх, това са богатите държави, щото там хората наистина има какво да губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Nemezanimavai
преди 3 години
Е кото напечатат хартия какво ще постигнат освен повишена инфлация?която вече се забелязва,тея напечатани пари в кавички имат стойност на тапети от близката железария!единствено които е купил някоя друга унция ще е добре! Мое мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Лесно е да се предвидят апокалиптични сценарии! Да вероятно борсите ще продължат да чупят черни рекорди, безработицата ще се увеличава, БВП ще пада. Пазарът още дълго ще бъде нестабилен. Дори не знаем, как тази пандемия ще засегне хората. Предизвикателствата ще са много, но в крайна сметка ще излезем и от това! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Лecнo e дa ce пpeдвидят aпo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Много ли му трябваше на този автор да измисли, че тази криза ще бъде по-страшна от миналата? Какво проникновение!Очевидно е, че корона вирусът изненада управляващите и разкри всичките им манипулации на бюджетния излишък, който се оказа само на хартия, а пари в банката няма или ресурсът е напълно недостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Значи правителствата ще пуснат печатниците и ще наводят с пари. Хората обаче са затворени в домовете си и не произвеждат блага. Та когато се изчерпат складираните блага, какво ще се купува с тези пари?Ох, все забравям че инфлацията е хубаво нещо и е здравословна. Затова няма да се запасявам, а ще чакам цените да се повишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още