IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР понижи цената на топлинната енергия, но запази непроменена тази на тока

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за топлофикационните дружества в страната е в размер на 21,84%

17:11 | 01.04.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След провеждане на редица закрити заседания Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение да понижи цените на природния газ и топлинната енергия, като запази без промяна тази на електроенергията, съобщиха от енергийния регулатор в прессъобщение.

КЕВР определи нови пределни цени за топлинната енергия на топлофикационните дружества, ползващи природен газ като основен енергиен носител.

За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26,47 %, във Враца – с 22,52%, в Пловдив - с 12,11%, в Плевен - с 15,65%, в Бургас – с 17,30%, във Варна – с 8,27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17,54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16,88%. 

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 21,84%.

Комисията утвърди и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 27,91%. Същевременно средната прогнозна пазарна цена на електрическата енергия се запазва в размер на 90,49 лв./МВтч.

Относно цените на електрическата енергия Комисията реши тези цени да не бъдат изменяни и те остават на сегашните си нива. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на преференциалните цени и премии на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в сектор „Топлоенергетика“, ще компенсира разходите в същия размер на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ към НЕК във връзка с изкупуването от обществения доставчик на осигуряваните от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД допълнителни количества електрическа енергия за регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. – 30.06.2020.

По тези причини не се променя сегашната „цена за задължения към обществото“ от 19,57 лв./MWh, като не се изменя и цената на електрическата енергия. 

В същото време КЕВР утвърди и новата цена на природния газ, която влиза в сила от днес. Регулаторът одобри цена на газа в размер на 25,20 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

В сравнение с действащата цена за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 44,04 лв./MWh, намалението е със 18,84 лв./MWh, или с 42,78%.

Окончателното ценово решение на Комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром експорт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още