IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските хранителни банки се подготвят за рязък ръст на търсенето

Милиони хора в Обединеното кралство остават без работа и това създава риск от масови безредици заради глада и изолацията

21:31 | 02.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди пристигането на пратката от хранителната банка Наташа Карти разполага само с половин плик ориз и с малко масло. Чуди се кога ще може да яде отново.

Карти живее в социалните жилища в Нюхам, един от най-бедните райони на Лондон, и получава държавна помощ. Тя се притеснява, че ще се стигне до бунтове, ако хората останат у дома за по-дълго време, пише Ройтерс.

„Страната може да достигне до пълно затихване“, споделя Карти, добавяйки: „Как хората да отглеждат децата си или да оцеляват или да плащат сметките или да получават някакви доходи?“

„Протестите и безредиците могат и ще излязат извън контрол“, предупреждава тя, сравнявайки ситуацията с бунтовете в Англия от 2011 г.

Великобритания се намира в средата на втората седмица на социална изолация и икономическо блокиране заради коронавируса, мерки, които бяха въведени от правителството на премиера Борис Джонсън. Тъй като магазините и бизнеса затварят врати, милиони хора губят или са изгубили доходите си. 

Тъй като страната е изправена пред най-голямата криза след Втората световна война, помещенията, в които хранителните банки обикновено сервират храна, са затворени, така че благотворителните организации за разпространение на храна са оставени да доставят хранителни пратки до вратите на хората.

Един от 20 души в Обединеното кралство вече е загубил работата си заради разпространението на коронавируса.

„В момента е истинска борба“, споделя Суман Утамапутир, бивш служител в хазартната индустрия, загубил своята работа заради пандемията. „Всичко в моето семейство, всичките ми приятели, правят едно и също – борят се“, добавя той.

Карти и Утамапутир получиха помощни пратки с храна от Docklands Settlements, след като властите са помолили сдружението да разшири обхвата на своята дейност, за да се подготви за ръста при търсенето.

"Мисля, че с течение на времето ще има много повече хора, които ще се нуждаят от много повече храна", споделя Сам Уайт, мениджър на сдружението.

Употребата на хранителни банки във Великобритания се увеличава през последните години. Количеството храна, разпространено от Trussell Trust, която управлява между 1200 от 2000 хранителни банки в страната, е нараснало 73% през последните пет години.

За мнозина финансовата помощ на правителството ще бъде твърде малка и твърде закъсняла.

5-те милиона самонаети служители в страната няма и да разберат дали имат право на пари до юни и въпреки че правителството заяви, че ще финансира 80% от заплатите на служителите, ако компаниите ги задържат, няма какво да накара работодателя да кандидатства за подобни мерки.

„Когато излизаме и доставяме храната, можем да почувстваме отчаянието на някои семейства“, споделя Уайт.

„И нещата стават все по-лоши с течение на времето“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още