IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчита рязко увеличение на молбите за универсални кредити

Това създава дебати, че икономическите мерки на правителството не са достатъчно ефективни

15:01 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Почти един милион души са подали молби за т.нар. „универсални кредитни“ във Великобритания през последните две седмици, разкривайки огромния икономически удар от блокадата срещу коронавируса, информира Bloomberg.

Между 16-и и 31-и март 950 000 души успешно са кандидатствали за универсални кредитни, показват данните на правителството. Обикновено за период от 2 седмици само 100 000 души подават молби за такива заеми.

Универсалните кредити са вид социални помощи, предназначени за безработни или хора с много ниски доходи. Увеличението в броя на  исковете съвпада с периода, в които премиерът на Великобритания Борис Джонсън наложи драстични ограничения за бизнеса и обществените дейности.

Повишаването на исковете ще засили дебатите в страната относно реакцията на правителството срещу кризата. Резкият скок на исковете за обезщетения от хора, които губят работа или страдат от намаляване на заплатите, подчерта как пакетът от правителствени стимули може да бъде недостатъчен, за да спре огромния ръст на безработицата. В същото време министрите изразиха недоволство от факта, че банките не отпускат на компаниите, гарантираните от правителството, заеми, рискувайки вълна от несъстоятелност.

Повече от половината от британските компании имат средства в резерв само за  три или по-малко месеца, показва проучване на Британската търговска камара, публикувано в четвъртък. Компаниите също отчитат рязък спад на приходите от страната и от чужбина и почти половината от тях очакват да освободят поне 50% от служителите си.

Мрачна картина

"Никога не сме виждали нещо подобно", каза Торстен Бел, директор на мозъчния тръст Resolution Foundation, относно данните за универсалните кредити. „Това не е нормално дори при мрачните обстоятелства на рецесията“, добави той.

Министърът на финасите Риши Сунак, който обеща да направи всичко необходимо за защита на бизнеса и работните места, обяви пакет то 65,5 милиарда паунда (81,2 милиарда долара), или около 3% от брутния вътрешен продукт, в помощ за икономиката. Планът за оздравяване включва изплащане на 80% от заплатите на служителите, подкрепа за самонаетите лица и 350 милиарда паунда безвъзмездни плащания и гаранции за заеми.

В сряда британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма призова банките да улеснят достъпа на компаниите до кредитиране и призна, че правителствената схема не е перфектна.

Предупреждение за банките

„Ще бъде напълно неприемливо, ако някоя банка несправедливо откаже средства за бизнеса в периода на финансови затруднения“, коментира Шарма на пресконференция. „Точно както данъкоплатците помогнаха на банките през 2008 г., ние ще работим с банките, за да направим всичко възможно, те да върнат тази услуга“, добави той.

Според съобщение на Sky News Сунак обмисля да разхлаби изискванията за предприятията, които се опитват да получат достъп до гарантираните от държавата заеми, и може да направи обръщение в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още