IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Airways може временно да отстрани 36 000 служители

Мярката засяга около 80% от кабинния и наземния персонал, инженерите и служителите в централата

14:13 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg </em></p>

Снимка: Bloomberg

Флотът от самолети на British Airways, подобно на тези на много други авиолинии, до голяма степен е приземен заради пандемията от коронавирус. А това означава, че работата за служителите е до голяма степен елиминирана.



За да намери решение за служителите, компанията собственик на British Airways – IAG,  преговаря с профсъюза  Unite повече от седмица и бавно, но сигурно конкретните решения стават известни. British Airways обмисля временно да освободи 36 000 служители. По-конкретно, това засяга около 80 процента от кабинния и наземния персонал, инженерите и служителите в централата. Не се очакват уволнения, предава BBC News.

Заплатите трябва да се изплащат чрез държавната програма за поддържане на работните места. Тя покрива 80 процента от заплатата до максимум 2500 британски лири. Друг регламент влиза в сила при пилотите: половината от заплатите им ще им се изплаща през следващите два месеца.  

Във вторник British Airways съобщи, че временно спира полетите от летището „Гетуик“, което второто най-натоварено летище във Великобритания. 

Авиационната индустрия във Великобритания се нуждае от 9,2 млрд. долара правителствена подкрепа, твърди Питър Норис, председател на Virgin Galactic Airways в писмо до премиера Борис Джонсън. 

Германия и Франция пък обмислят финансова подкрепа, за да помогнат на Lufthansa и Air France-KLM да преминат през кризата. Ръководителят на Norwegian Air Shuttle призна, че превозвачът е на ръба и помоли за помощ. Италианското правителство обмисля да налее 300 млн. евро в борещата се Alitalia и може да поеме авиокомпанията, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още