IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните със задължителна БЦЖ ваксина имат по-малко смъртни случаи от Covid-19

Това сочи ново проучване, което предстои да бъде обстойно разгледано от научната общност

19:01 | 02.04.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Страните, в които има политики за задъжителна ваксинация срещу туберкулоза, регистрират по-малко смъртни случаи от онези, в които няма подобни политики, сочи ново изследване, цитирано от Bloomberg.

Предварителното проучване, публикувано на medRxiv, уебсайт за непубликувани в официални журнали медицински изследвания, е установило връзка между страните, които задължават поставянето на т.нар. БЦЖ ваксина, и тези с по-малък брой потвърдени и смъртни случаи от Covid-19.

Въпреки че става дума само за корелация, учените в поне шест държави вече правят изпитвания, които включват даването на възрастни хора и на лекари БЦЖ ваксина, за да се види дали тя наистина може да осигури някакво ниво на защита срещу новия коронавирус.

Гонзало Отазу, асистент в Нюйоркския институт за технологии и водещ автор на проучването, е започнал работа по анализа, след като е забелязал малкия брой на случаите в Япония. Страната обяви едни от първите заразени с коронавирус извън Китай и не е наложила блокада на населението, както много други държави направиха.

Отазу твърди, че е знаел за проучвания, които показват, че БЦЖ ваксината защитава не само срещу бактерията на туберкулозата, но и от други типове зарази. Така че екипът му е събрал данни за това в кои страни има политика за задължително ваксиниране и кога е въведена тя. След това са сравнили броя на потвърдените заразени и смъртни случаи от Covid-19, като са открили силна връзка.

Сред страните, в които има повече случаи на Covid-19, САЩ и Италия например препоръчват БЦЖ ваксина, но само за хората, които могат да са в риск, докато Германия, Испания, Франция и Великобритания са имали задължителни ваксини, но преди години и дори десетилетия са се отказали от тази политика.

Китай, откъдето започна пандемията, има политика за БЦЖ ваксина, но тя не е спазвана добре преди 1976 г., твърди Отазу.

Страните, включително Япония и Южна Корея, които са успели да контролират заболяването, имат универсална политика за ваксината. Данните са от страни с по-високи доходи, а тези от държавите с по-ниски доходи са сметнати за недостатъчно надеждни, за да се даде категорична оценка.

Нужда от особено внимание

При близо 900 хил. случая и 45 хил. жертви светът определено среща трудности в битката с Covid-19. Каквато и да било ваксина срещу вируса ще е налична след повече от година, а ефективността на изпитваните лекарства няма да бъде известна през следващите месеци. Ето защо е разумно да се разгледа дали БЦЖ ваксината може да осигури защита срещу Covid-19, твърди Елинор Фиш, професор в департамента по имунология в Университета на Торонто.

Проучването на Отазу тепърва предстои да бъде разгледано от други учени, строг критерий при научните изследвания.

„Бих чела резултатите от проучването особено предпазливо“, посочва Фиш.

Отазу, който твърди, че вече е получил коментари от други учени, работи по втора версия на проучването, която ще отговори на част от техните притеснения. По думите му той е предал текста за разглеждане от журнала Frontiers in Public Health.

Един от първите, които са провели изследване за ефективността на БЦЖ ваксината срещу коронавирус, е Михаел Нетеа, експерт по инфекциозни болести в Radboud Universty Medical Center в Нидерландия. Екипът на Нетеа вече е подложил 400 здравни работници на изследване – 200 от тях са получили БЦЖ ваксина, а 200 – плацебо. Освен това той е напът да започне друго проучване на ефективността на БЦЖ ваксината при хората над 60-годишна възраст. Междувременно подобни проучвания се провеждат в Австралия, Дания, Германия, Великобритания и Съединените щати.

Учените все още работят, за да разберат по-добре дали БЦЖ ваксината може да помага не само срещу туберкулоза, но и срещу други болести.

Във всеки случай тази ваксина не трябва да е единственият инструмент за борба с Covid-19.

„Нито една страна в света не е успяла да контролира заболяването, само защото населението е защитено с БЦЖ“, коментира Отазу. Социалното дистанциране, тестването и изолацията ще трябва да бъдат използвани, за да се управлява разпространението на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
За Слепи
преди 3 години
Добре де един въпрос ако не се ваксинирам има нищожен шанс около 1 % да умра !!!Ако не се ваксинирам има голям шанс да :1.Ида в инвалидна количка до живот !2.Да ми атрофира мозъка след 5 години !3.Да изпедерастея след 10 години !4.Да спре да ми става то и сега не ми става от задължителните хапчета в лудницата !6.Следващия подобен ПО_СИЛЕН вирус да ме гътне защото не съм се потил със собствения си имунитет да се боря с този !7.И какво ли още не 5 ,8 , 9 и т.н и т.н.A kакво да лажем за 2 милоната ваксинирани в Америка 1976 в инвалидни колички, какво да кажем за хилядите които са умирали пред лекарските кабинети след ваксина против Ебола - Задължителна !И между другото аз този грип ле кво е вече го изкарах и се опраихме с майка ми след 3 дни защото послушахме една бабичка дето викаше "ЯЖТЕ ЛИМОНИ БАБА И НЯМА ГРИП БАБА"И между другото баба ми на третия ден изпадна в кома защото не и е приятен вкуса на ЛИМОНИТЕ и сега е на 2 метра под земята !!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 3 години
Страните, в които има политики за задъжителна ваксинация срещу туберкулоза, регистрират по-малко смъртни случаи от онези, в които няма подобни политики, сочи ново изследване, цитирано от Bloomberg.И кои са тези страни бре, Bloomberg? Що не кажете: бившите комунистически страни, където здравеопазването беше приоритет Но. 1 за га дните крадливи комунисти ... Даже в Германия са се оцъклили, че в източните провинциа заболеваемостта и смъртността са в пъти надолу и от там общата смъртност в Германия е феномен сред западните най-богати страни от ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
andy
преди 3 години
Смутни времена, всеки спекулира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
БЦЖ им била ключа де.билле...А, че на запад при вирус предписват парацетамол за смъкване на температурата?!?!?!? Парацетамол под 38 градуса само продължава агонията, тялото не е глупаво - то знае как да се бори. Именно с температура!Де.билизъма е проблема и това, че от онова здравеопазване ни са останали малко навици и хора.Ама журналиста не е длъжен да разбира, той налива каквото му сипят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
ами да ти имам критерия ... ходи и си ваксинирай семейството ... твой проблем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Не във всичко има конспирация. Ваксината е стотинки и ако оказва добро влияние ще е тъжно, че именно в развитите страни не е задължителна. Не мисля, че някой ще "поръчва" такова проучване - щеше да е "поръчка" ако лекарството/ваксинат струва 150-200 долара :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Aми, не точно. Има научна обоснованост и затова и в Австралия, след шест месеца ще кажат - вярно е или не (в момента правят експеримент с мед. лица - едната група имат ваксината, другата нямат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Това "новото" проучване кой го поръчва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Ама не си съвсем прав, тия с по-висок тостесторон оплешивяват по-рано. Така че по твоята логика, плешивите са по-застрашени да пипнат вируса ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
По принцип е така, но аз и в твоя пример, мога да дам някаква светлина, че да накарам утре всички да се оглеждат за космати - жените се разболяват по-малко, по-косматите имат повече тестостерон, който е малко при жените, тоест по-косматите мъже имат по-голям шанс да се разболеят, малко цифри от тук и от там и ей ти я статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още