IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият фонд е изгубил 113 млрд. долара заради краха на фондовите борси

През първото тримесечие правителството е изтеглило от фонда 67 млрд. крони

20:28 | 02.04.20 г. 4
<p>
	Ръководителят на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад. Снимка: Bloomberg

Норвежкият суверенен фонд, най-големият в света, е изгубил рекордните 1,17 трлн. норвежки крони (113 млрд. долара) през първото тримесечие заради икономическия шок, причинен от разпространението на коронавируса, предизвикал масова разпродажба на акции на световните фондови борси, съобщава Bloomberg.

Загубата за фонда идва в критичен момент, тъй като скоро може да му се наложи да ликвидира за първи път в историята си част от своите активи, за да помогне на централната банка на Норвегия да покрие мерките за спешни разходи, с които да се подпомогне икономиката, засегната от пандемията. През първото тримесечие изтеглянията на правителството от фонда достигнаха 67 млрд. крони и изглежда, че сумата ще нарасне драстично през април.

Фондът регистрира загуба в размер на 14,6% през първото тримесечие. Акциите се възстановиха през последните дни на март, когато инвеститорът беше оценен на 10 трлн. крони (972 млрд. долара). Акциите на активите от неговото портфолио поевтиняха с 21,1%, докато инвестициите с фиксиран доход нарастват с 1,3%. 

Тримесечният спад се оказа по-сериозен от 10,3-те процента, който фондът загуби през последните три месеца на 2008 г. в разгара на финансовата криза.

„Ситуацията на пазара е много предизвикателна“, заяви Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на Норвежкия суверенен фонд. „Въпреки това фондът има дългосрочен хоризонт“, добави той.

Продажба на облигации

Фондът не посочва каква част от портфолиото му е инвестирана в акции в края на март. Ако има отклонение от два процентни пункта или повече от целта от 70%, тя трябва да се балансира. Това вероятно ще се случи, заяви Слингстад миналата седмица, посочвайки, че става въпрос за 65-процентен дял, който представлява инвестиции в акции към 25 март.

Тъй като инвеститорът вероятно ще трябва да продаде активи, за да покрие държавните разходи през тази година, ребалансирането ще се осъществи чрез продажба на облигации, а не чрез закупуване на акции, добавя Слингстад.

Фондът вече се сблъска с теглене от страна на правителството през 2016 и 2017 г., когато държавните приходи от производство на петрол спаднаха на фона на по-ниските цени на суровината. Но тогава паричният поток на фонда от дивиденти, лихвени плащания и наеми на недвижима собственост покриваха ефективно подобни тегления.

За да се справи с коронавируса, правителството на Норвегия обеща безпрецедентни стимулиращи мерки. Това съвпадна с историческия срив на петролните цени, както и с намаляването на приходите от петрол. Междувременно паричният поток на фонда намалява заради компаниите от портфейла му, които свиват дивидентите си, притиснати от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Ruddy
преди 3 години
Много добре обяснено!А сега ми кажи,защо ***,като мен,които спестяват пари и не харчат всяка стотинка която изкарат,трябва трябва да давам на разбирачи като теб да ми управляват финансите(хипотетично моя депозит с твоя кредит),като ги влагаш в реалната икономика и когато свършат балъците или скочат лихвите,изведнъж да се види колко нерентабилен бизнес си ги вложил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Shadow1
преди 3 години
А къде са им вложени парите сега? В някаква имагинерна според теб икономика ли? Норвегия освен да се дава за пример на финансово поведение за друго не може да се споменава от всеки финансово грамотен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
По-добре се върни откъдето си дошъл, т.е. Епицентът, Бултаймс, На всеки километър и тн.Там ще ти повярват на тролщините и безсмислиците, написани в комбайнерски стил, да ме прощават комбайнерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
норвеж;ите са вторите след немците го лошо финансово поведение срямо ЕС!!!Обяснявам и защо! Защото също като немците гледат да продадат нещо и да ступат парите и да не ги влагат в реалната икономика и изсмукват ЕВропа.....дано изгубят всичко, още 2 месеца такива пазари и ще изуят гащите....дано! Защо няма уволнения се чудя?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още