IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската борса в капана на коронакризата

Кои ще пострадат най-много и кои ще са най-слабо засегнати? Какво предстои - вижте мненията на анализаторите

08:16 | 03.04.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Родните и западни капиталови пазари отчетоха сериозни спадове през март. 19,4 трлн. евро бяха изтрити от световния капиталов пазар само за шест седмици, показват изчисленията на Handelsblatt. Подобен срив за толкова кратко време е исторически прецедент. Това провокира Investor.bg да потърси мнението на анализатори за състоянието и перспективите пред родния капиталов пазар. Кои ще са печелившите, кои - губещите сектори? Какво предстои?

„В тази ситуация оценката на събитията и прогнозирането в бъдеще време е много трудна задача поради липсата на аналог в миналото и крайно неочакваните и бързи събития от последния месец. Кризата от 2008 г. се зароди в банковия сектор, разпространи се към реалния сектор и логично връхлетя финансовите пазари. В настоящия момент събитията се случват в обратен ред, като здравословни ограничения влияят на реалния сектор и несигурността и страховете засегнаха финансовите пазари в рамките на 10 дни. В този смисъл е малко странно, че правителствата предприемат старите мерки от преди 12 години и се разбързаха да печатат и наливат пари в баните, вместо да измислят директни стимули за заетост и подкрепа на бизнеса“, коментира пред Investor.bg Стоян Николов, управител на „Първа финансова брокерска къща“ ООД.

Трудността за прогнозиране се признава и от Натали Илчева, старши анализатор в „ЕЛАНА Трейдинг“. Тя очаква слабо второ тримесечие предвид факта, че извънредното положение в България беше удължено, и дори не изключва и възможността за допълнително удължаване.

„В други държави сме свидетели също на удължавания, например Холандия прие решение да поддържа извънредното положение до края на април, Унгария пък прие още по-крайни мерки до края на годината. Бихме могли да очакваме стабилизиране и подобрение през третото тримесечие, но това ще зависи от интензитета и успеха на предприетите мерки за ограничение на вирусната пандемия. Все още предстои да видим реалните ефекти върху дейността на нашите компании и как те ще рестартират дейността си като премине карантината“, коментира тя.

Финансовият консултант и дългогодишен инвестиционен мениджър Ангел Диков припомня, че българският фондов пазар се намираше в низходящ тренд много преди ескалацията на проблема с коронавируса, наложените ограничителни мерки във връзка с него и въздействието им върху бизнеса и в частност компаниите, търгувани на БФБ. Това движение започна плавно, но равномерно, още в началото на 2018 г. в период, в който водещите световни, а и повечето източноевропейски индекси имаха значително възходящо движение, припомня пред Investor.bg Диков.

„Причината беше липсата на ликвидност, атрактивни нови емисии, приватизационни процедури, породени най-вече от индеферентността на правителството към капиталовия пазар и значението му като място за финансиране на бизнеса, стимулиране и измерител на икономиката и за финансиране на държавни инвестиционни проекти. Това, за разлика например от една съседна Румъния, доведе до привличане на ограничен местен и никакъв чуждестранен инвестиционен ресурс към БФБ, за разлика от годините преди 2009-та. Освен понижението на индексите на БФБ се наблюдаваше и сериозен спад на търгуваните обеми и разширяване на спредовете при повечето емисии. Нов негативен натиск БФБ получи при необоснованото и непредизвикано обявяване от правителството на отлагане влизането ни в ERM-2, в момент, когато световните индекси отбелязваха абсолютни рекорди“.

Диков счита, че последващите драстични и рекордни понижения на индексите на БФБ са били в унисон със съответстващи такива и на всички световни индекси, но докато те са успявали да възстановят част от загубите си в края на март вследствие на мерки на правителства и централни банки, БФБ отново е останала изолирана и като „доведено дете”, оставено на произвола, и не отбеляза съществена корекция на спада си.

Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Като цяло дивидентът на моите компании не ме притеснява. С интерес например чакам поредният отчет на Жабокът, за да видя колко пари е направил в кризата - щото това е кризисна компания. Другите ми компании са основно АДСИЦ или хапчеви. Но това за Р/Е ме хвърли в шашинг - наистина ли този анализатор вярва, че българските компании - и то от Софикс - за по-подценени от европейските? Чудно - защо тогава дивидентната ми доходност от акции на компании от FTSE100 е около и над 6%, а дивидентната доходност на Софикс е процент и нещо? И във Франция и в Германия доходността е по-висока, ако не броим големите данъци там.Другият вариант е аз много да съм надобрял в избора на компании - не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Абе някои хора май са в депересия от седени вщъки и нищоправене!!!ЧАШАТА е наполовина ПЪЛНА или ПРАЗНА!?! Впърос на гледна т. Тлокова сделки и оборот и то за повече от 1-2 поредни дни не имало от 2006-2007ма... НЕКА ПРОДЪЛЖИ! Това , че щатите им се спихнаха триолнните шитова не значи че тука трябва всичко да е по 20 стинки! не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още