IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: Тази криза ще е по-дълбока, ще има различни последици

3% спад на икономиката е оптимистичен сценарий, смята бившият финансов министър

12:11 | 03.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-черният сценарий, представен от финансовия министър (Владислав Горанов, бел.ред.), може да е прекалено оптимистичен. Това коментира по bTV бившият финансов министър Милен Велчев по повод анонсираните преди дни три възможни сценария за развитие на кризата, като най-негативният сред тях е за 3% спад на икономиката.

Според него тази криза, породена от коронавируса, е различна от кризата през 2008 г. Причините са различни и ще имат различни последици, смята той. Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам да излезем от нея по-бързо, отбеляза Милен Велчев. 

Милен Велчев смята, че вземането на заем е адекватна мярка, като целта е да имаме допълнителен резерв при продължение на кризата. По думите му на първо време предвижданият заем от 10 млрд. изглежда адекватен, тъй като в момента имаме почти толкова под формата на фискален резерв, натрупан от предишни години. Той обясни, че мерките, оповестени от правителството, възлизат на под 5 мрлд. лева и целта на този заем е да имаме средства за допълнителни мерки в случай на по-дълга криза. 

Досега взетите мерки без съмнение ще дадат някакъв резултат, каза още финансистът.

Бизнесът казва, че предложението не е достатъчно щедро, но можем да спорим. Не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки, отбеляза Велчев за схемата „60/40“ за държавна помощ. Със сигурност ще има и фирми, които се развиват добре въпреки кризата, със сигурност ще има и фирми, чието съществуване се обезсмисля в дадената ситуация, и каквито и мерки бъдат приложени към тях, те ще трябва да фалират. Ще има и фирми, които нямат нужда от никакво подпомагане, смята той. 

Очаквам драстично увеличение на броя на безработните, каза още бившият финансов министър. И направи аналогия с настоящата ситуация в САЩ, където за последните две седмици са регистрирани 10 млн. нови безработни, което е около 3% от цялото население. Неговите опасения са, че до дни тези неприятни икономически данни може да се проявят и при нас и това би означавало в България да се регистрират 200 хиляди безработни.

Над 31 хиляди души са регистрираните безработни от 13 март до 1 април. Средно по 2934 души на ден са оставали без работа, ояви преди ден социалният министър Деница Сачева.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Велчев,на предишната публикация ти писах:Стига ръси мозък,имаш много грехове да изплащаш.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още