IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5 дни банките в България трябва да изготвят правила за кредитните облекчения

Очаква се по забавените вноски да не се начисляват наказателни лихви, а задълженията да не могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми

12:49 | 03.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) даде на търговските банки срок от 5 работни дни да предложат единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. Това съобщиха от централната банка. Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити. Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.

Днес Управителният съвет на БНБ прие решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка кризата, породена от коронавируса.

Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките”, се казва в съобщението на БНБ. 

Според централната банка насоките на ЕБО въвеждат временен принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор.

Припомняме, че към момента именно стриктното спазване на европейското законодателство не даваше възможност на банките в България да облекчат клиентите си, които имат затруднения, породени от корона кризата. Трябва също да отбележим, че няколко пъти от БНБ и Асоциацията на банките в България (АББ) коментираха, че без въпросните указания в страната ни няма как да се прилагат мерките, валидни за целия ЕС. 

Банкерите твърдят, че въведените от част от националните правителства мораторуми, а не като единна мярка съгласно законодателството на ЕС, създават правна несигурност.

Очакванията са, че в България мораториумът ще даде възможност гражданите и фирмите да не плащат вноските по кредитите си по време на извънредното положение. Той трябва да бъде предложен от самите банки, а БНБ да го „валидира“. По забавените вноски няма се начисляват наказателни лихви, а задълженията няма могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми. Опрощаване на задълженията обаче няма да има и след отпадане на извънредното положение те ще останат дължими. Възможно е да се стигне и до предоговарянето им.

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) вече поиска от държавата да въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от мерките срещу коронавируса. 

Подобна мярка вече беше приложена в част от европейски страни. Румъния въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници. В Унгария срокът е до края на 2020 г. В Полша е обявен частен мораториум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
kondosko
преди 3 години
и на четвъртия месец, като дойде всичко на куп?! По-правилно , е да се плащат лихви три месеца, главницата да се реинтегрира към оставащият дълг и срокът на дълга да се увеличи със срока на гратиса. По този начин, няма да се стоварят вноските на куп и ще се избегне възможността от влошаване на платежоспособността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
oio
преди 3 години
Нека да погледнем и да последваме правилата въведени в щатите, нали искаме и ние да сме демократични?Там ти предлагат да не плащаш към момента до 3 месечни вноски, и на 4-тия месец да си ги платиш на куп. Нека и при нас да се въведе този 3-месечен гратисен период, за да може хората да се почувстват облегчени в този труден момент. Да може да не плащаме 3 месеца ще е върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
До 5 дни банките в България трябва да изготвят правила за кредитните облекчения Да, всички искат да се облекчат върху гражданина на РБ.А той е вързан.Ще се облекчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Арис
преди 3 години
Защо не се спре действието на т.н. " законна л;ихва " по просрочени задъ;жения към НАП, осигуровки , общински данаци и такси по време на извънредното положение ? Тя и без това не е планиран доход , а е и прекалено голяма. Или пак ще си остане старият принцип: " Болен на легло , най-лесно се колндрисва. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още